Volledig scherm
© Robèrt van Lith/BD

Den Bosch houdt grote controleactie in Hambaken (video)

*UPDATE 16:15 UUR* DEN BOSCH - De grootscheepse controle van onder meer politie en belastingdienst die woensdagochtend om 06.00 uur is gestart in de Bossche wijk Hambaken duurde tot kort na de middag. Rond negen uur waren 175 mensen gecontroleerd. 

In totaal werden voor dat tijdstip 16 auto's van de weg gehaald en is er voor 3000 euro aan achterstallige betalingen geïnd. Eén persoon is aangehouden vanwege een openstaand vonnis en één persoon vanwege openbaar dronkenschap. Vijftien personen worden nader onderzocht omdat zij mogelijk fraude hebben gepleegd met sociale uitkeringen. Ook zijn 16 bromfietsen van de weg gehaald.

Er werd bijvoorbeeld gecontroleerd op openstaande boetes, fraude en leerplichtverzuim.

Bij de grootschalige actie zijn ook verschillende uitkeringsinstanties justitie en douane betrokken, in totaal gaat het om zo'n honderd mensen. De gemeente is echter de coördinator van de actie, staat op de website. "We doen deze actie niet zomaar, uit vooronderzoek is gebleken dat er voldoende reden is voor deze actie", laat een woordvoerder van de gemeente weten.

De actie is gericht tegen allerlei soorten 'misstanden': van verkeersovertredingen tot fraude. De politie gaat ook huiszoekingen doen in de Bossche wijk. Ook heeft de politie heeft een controlepunt ingericht, om zoveel mogelijk voertuigen en personen te controleren.

De gemeente houdt regelmatig dergelijke acties in Den Bosch. Voor de controles in de wijk Hambaken hebben de betrokken instanties 'de hele dag' uitgetrokken, aldus de woordvoerder.

Een aantal bewoners van de Hambaken vond de actie maar 'overdreven'. "Wat denk je dat die hele actie wel niet kost? En ze halen alleen 'klein spul' op", zei een van hen. Volgens Peter Toonen is de Hambaken de afgelopen vijf jaar '200 procent verbeterd'. "Er zijn criminelen uit de wijk verdwenen, dat heeft geholpen. En de straatcoaches doen heel goed werk. Zij houden de jeugd in toom." Toonen woont al 35 jaar in de Hambaken en maakte zelden iets vervelends mee. "Ze hebben wel eens in mijn bus ingebroken", aldus de timmerman. "Maar dat gebeurt ook in de Maaspoort of op de Donk."

Volledig scherm
© Bart Meesters/Meesters Multimedia
Volledig scherm
© Bart Meesters/Meesters Multimedia
Volledig scherm
© Marc Brink/BD
Volledig scherm
© Robèrt van Lith/BD
Volledig scherm
© Bart Meesters/Meesters Multimedia
Volledig scherm
© Robèrt van Lith/BD
In de Bossche wijk Hambaken is woensdagochtend sinds half 6 een grootscheepse actie van onder meer politie, gemeente en Belastingdienst aan de gang, bevestigt een woordvoerder van de gemeente Den Bosch.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.