Volledig scherm
De delegatie van watermusea-directeuren bekijkt De Kilsdonkse Molen in Heeswijk Dinther. © Henk van Esch

Den Bosch is net zoals Venetië een groot watermuseum

DEN BOSCH - Ze wijst naar het glaasje water op tafel. "Schoon helder drinkwater. Hier zo vanzelfsprekend. Denken we niet zo bij na", aldus voorzitter Yvonne Moerman van de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch. "Dat is niet overal op deze aarde zo. Kom je weer achter als je met die mensen uit het buitenland praat. Te veel water, niet goed. Te weinig ook niet. Water blijft aandacht vragen."

De Kring en de gemeente Den Bosch waren deze week gastheer van ongeveer dertig directeuren van watermusea en -deskundigen uit de hele wereld. Mensen uit Ecuador, India, Portugal, Mexico etc. bespraken en bekeken allerlei aspecten van water als schaarste, vervuiling, overstromingen en bescherming. Het internationale netwerk van watermusea wil volgende maand erkend worden door Unesco; de organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

"De watermusea in de wereld zijn kralen die een ketting willen vormen", omschrijft 'erfgoedwethouder' Huib van Olden van Den Bosch. "Een wereldwijde waardering dat watermusea samen met onderwijs en onderzoek laten zien hoe belangrijk water is bij bijvoorbeeld duurzaamheid", vult Moerman aan. "Het UN-stempel zegt: wat jullie doen is de moeite waard. Je realiseren dat water vroeger, nu en in de toekomst belangrijk is. De bron van ons leven. Dat laten deze musea op allerlei manieren zien. Je bedenkt met elkaar hoe je dat doet; komt op ideeën."

Excursies

De directeuren van de watermusea maakten excursies naar het Watersnoodmuseum, Biesbosch Museum Eiland en bezichtigden de Kilsdonkse Molen."

"Ze keken hun ogen uit", weet Moerman. "Hoe werkt zo'n molen in het Beekdal van de Aa?"

Uiteraard werd ook gevaren in en om Den Bosch. "Deze stad is met de Binnendieze en al haar andere water zoals Venetië één groot watermuseum", zegt ze.

Museum

De Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch wil al jaren dat er een (water)museum in de stad komt. In het Kruithuis bij de Zuid-Willemsvaart zou er aandacht moeten zijn voor de 80-jarige oorlog met het Beleg van Den Bosch in 1629 door Frederik Hendrik. Bij die strijd om Den Bosch speelde water of juist geen water door drooglegging een grote rol. Bovendien zou er in het Kruithuis een informatiecentrum over de historische Zuiderwaterlinie van Bergen op Zoom naar Grave moeten komen.

"Een museum met een paar hellebaarden en harnassen trekt niet veel bezoekers", voorspelt van Olden. "Een combinatie van militaire inundatietechnieken in een historisch gebouw in het toekomstige kanaalpark wel. Kun je meteen een mooie vertaalslag naar deze tijd maken met al die overstromingen en droogte."

Moerman: "Ik hoop dat de politiek dit jaar beslist. Misschien kunnen we dan het vestingmuseum over twee jaar openen."

Volledig scherm
Directies van watermusea, Unesco-vertegenwoordigers en andere deskundigen op de trap in Den Bosch © Henk van Esch
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement