Volledig scherm
© Peter de Bruijn

Den Bosch krijgt zesje voor monumentenbeleid

DEN BOSCH – De Stichting ‘s-Hertogenbossche Monumentenzorg geeft de gemeente Den Bosch dit jaar een zesje voor het monumentenbeleid. Dat had een acht of negen kunnen zijn, aldus voorzitter Jan van Heijningen tijdens de traditionele ‘State of the Monument’. In die toespraak wordt het monumentenbeleid van de gemeente onder de loep genomen.

De gemeente wordt vooral afgerekend op de bouw van een theater aan de Parade. Volgens Van Heijningen past een groot theater niet op het plein. “De Sint-Jan moet op de Parade als icoon van de stad in volle glorie kunnen schitteren. Dat kan niet als er straks een groot theater staat”, aldus Van Heijningen.

Enkele andere zaken waarop Den Bosch volgens de voorzitter niet goed scoort zijn het Wilhelminaplein en Fort Crèvecoeur. “Daar liggen nog resten van een vestingwerk en enkele kruithuizen. Die zou je kunnen laten zien.”

De Stichting is blij met de nieuwe parkeergarage St-Jan en de gerestaureerde vestingwerken, zoals het Bolwerk Sint-Jan aan de Dommel. “Daarom scoort de gemeente – ondanks het nieuwe Theater aan de Parade – een voldoende”, aldus Van Heijningen. “Het zou onredelijk zijn om een onvoldoende te geven.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.