Volledig scherm
Luchtfoto van de Groote Wielen met de buurt De Lanen die nu in ontwikkeling komt. © Sandra Peerenboom

'Den Bosch moet snel nieuwe woningbouwlocaties aanwijzen'

DEN BOSCH - Bijna 70.000 woningen telde de gemeente Den Bosch op 1 januari 2017. Over negen jaar moeten dat er minstens achtduizend meer zijn. Daarvoor zijn tussen achthonderd en negenhonderd nieuwe huur- en koopwoningen per jaar nodig. Maar de vraag is: waar dan?

Volledig scherm
© ANP XTRA

Het Brabants Dagblad meldde vorige week dat de Bossche woningmarkt oververhit is en de markt voor koopwoningen in Den Bosch behoorlijk afwijkt van andere steden. Prijzen stijgen enorm en de gemiddelde verkooptijd daalde van 104 dagen in 2013 naar nu gemiddeld 26 dagen.

Einde in zicht

In de Groote Wielen kan de gemeente nog een paar jaar vooruit, maar het einde komt wel in zicht. Na 2021 zijn er nog 1800 grondgebonden woningen gepland in het zogenoemde vierde kwadrant en dan is de koek op. Deskundigen waarschuwen dat de gemeente geen tijd verloren kan laten gaan met het aanwijzen van nieuwe uitbreidingsgebieden.

Quote

Tot nu toe hebben we altijd de prijslijst van de woningen aangehou­den. Nu kiezen we voor inschrij­ving; boter bij de vis deze keer

Projectontwikkelaar Roel van Bakel van Paleiskwartier BV

Makelaar en NVM-regiovoorzitter Henk van Vliet weet al bijna zeker dat er onvoldoende gebouwd wordt. ,,Het zou eigenlijk veel meer moeten zijn dan in de plannen staat, en sneller.“ Hij constateert dat er niet alleen vraag is naar koopwoningen. Ook de behoefte aan duurdere huurwoningen is groot. ,,Omdat er nog steeds een grote groep is die flexibel wil zijn en daarom niet wil kopen, maar wel behoorlijk wat geld aan wonen (huur) kan uitgeven. “

Voldoende kansen

Hoewel er aan de rand van het centrum, zoals in Willemspoort en het Paleiskwartier, ook nog voldoende kansen liggen en benut worden. Projectontwikkelaar Roel van Bakel van Paleiskwartier BV kan erover meepraten. Voor het eerst in de bijna 25-jarige historie van deze ‘moderne aanvulling op de historische binnenstad’ aan de westzijde van het spoor zijn appartementen van de hand gedaan aan de hoogste bieder. 

Voor acht dakterrasappartementen in het nog te bouwen project Belvédère was namelijk zovéél belangstelling dat de BV Paleiskwartier besloot tot inschrijving. Die appartementen variëren oorspronkelijk in prijs van 430.000 tot 750.000 euro. ,,Tot nu toe hebben we altijd de prijslijst van de woningen aangehouden. Nu kiezen we voor inschrijving; boter bij de vis deze keer.”

Wat de gek er voor geeft dus in feite.

Zegt dat iets over de grote spanning op de woningmarkt, de woningnood in de stad? Zeker, denkt Van Bakel, maar niet alleen. ,,De belangstelling is ook groot omdat Belvédère op een mooie plek komt en veel kwaliteit kent. En kwaliteit is toch ook waar mensen naar op zoek zijn merken wij."