Volledig scherm
© Thinkstock

Den Bosch negeert deadline staatssecretaris over pgb's en verlengt deze met half jaar

DEN BOSCH - De gemeente Den Bosch gaat niet in op de wens van staatssecretaris Van Rijn om voor 1 oktober alle houders van een persoonsgebonden budget (pgb) opnieuw te beoordelen. Alle rechten die houders van een pgb hebben, worden daarom met een half jaar verlengd tot 1 juli 2016.

Dat laat het college van B en W weten. Alle gemeenten in Nederland moeten de houders van een pgb opnieuw beoordelen. De staatssecretaris wil dat deze gegevens voor 1 oktober bekend zijn bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Deze instelling betaalt sinds begin dit jaar de pgb's uit, maar kent daarbij grote problemen. Wethouder Paul Kagie van zorg laat weten 'nieuwe onrust bij mensen met een pgb te willen voorkomen'. Veel gemeenten hebben al laten weten grote moeite te hebben om voor 1 oktober klaar te zijn met alle herbeoordelingen, en daarvoor meer tijd te willen.

Zorg
In Den Bosch krijgen ongeveer 1300 mensen een pgb. 800 van hen hebben recht op zorg tot 1 januari 2016. De gesprekken die de gemeente gaat voeren om de huidige situatie te beoordelen zijn tussen 1 januari en 1 juli 2016.

'Prima oplossing'
Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid zegt dat het uitstel van Den Bosch een prima oplossing is. "Zo weten de PGB’ers daar dat ze een half jaar langer dezelfde rechten houden en het SVB weet dat er in Den Bosch even niets verandert.”