'Den Bosch schiet tekort in de communicatie over (gif)treinen'
DEN BOSCH - De gemeenteraad en het college van B en W in Den Bosch communiceren niet tot slecht over de risico's bij het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor.
De onafhankelijke rekenkamercommissie van de gemeente komt tot harde conclusies: wie wat moet doen is onduidelijk, risicocommunicatie naar bewoners heeft weinig tot geen aandacht, er is te weinig communicatie over trillingen en (geluids)overlast en het onderwerp staat niet op de politiek-bestuurlijke agenda.
De rekenkamercommissie onderzocht de communicatie over de mogelijke risico's en handelingen: wat te doen als het onverhoopt fout gaat? Daarbij is gekeken wie welke verantwoordelijkheden heeft en welk beleid, concrete plannen en draaiboeken er zijn.
Volgens de commissie ontbreekt het aan structurele communicatie voor de burgers. Er is geen huis-aan-huisberichtgeving of nieuwsbrief per mail. Op de website van de gemeente ontbreekt informatie over risico's en hoe te handelen.
Omwonenden geven aan graag via de krant en mail informatie te ontvangen, ook al zou deze negatief zijn. En dat vooral moet worden gecommuniceerd over trillingen en (geluids)overlast, omdat dit 'diep raakt in de persoonlijke levenssfeer'.
Ook de gemeenteraad zou volgens de commissie actiever moeten zijn. 'De aandacht van het gemeentebestuur gaat voornamelijk uit naar de lobby in Den Haag om de zuidwestboog bij Meteren te voorkomen', schrijft de commissie.
In een begeleidende brief geeft ze aan dat de gemeenteraad binnenkort een voorstel over de risicocommunicatie kan verwachten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper. -
PREMIUMColumn
Past een hoop blik beter op het Sint-Janskerkhof dan een terrasje?
Wo 14 nov. Het Sint-Janskerkhof is ‘een stiltegebied met monumentale waarde’. Iedereen die wel eens over het pleintje sjokt, snapt de woorden van de gemeente wel. -
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen. -
FC Den Bosch moet Jordy van der Winden maanden missen door zware knieblessure
FC Den Bosch moet het de komende maanden stellen zonder Jordy van der Winden. De linksback blijkt in de gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Twente (2-1) van vorige week zijn kniebanden te hebben gescheurd en moet geopereerd worden. -
Sinterklaasjournaal deelt sneer uit naar Den Bosch: ‘Daar vinden ze die nieuwe pieten niks’
Vr 16 nov. Het Sinterklaasjournaal heeft donderdagavond een subtiele sneer uitgedeeld aan Den Bosch. De intocht mag niet in deze stad plaatsvinden ‘omdat ze de nieuwe pieten helemaal niets vinden’, zo zei een Zwarte Piet. Dat lijkt op een duidelijke verwijzing naar het feit dat de stad de landelijke intocht niet wil organiseren vanwege de zwartepietendiscussie.
-
PREMIUMvideo
De Stofvreters dorsen in Berlicum voor parapluhooibergen
BERLICUM - Je kijkt er je ogen uit. In de schuur bij Harvy Schouten in Berlicum halen de noeste werkers van dorsclub De Stofvreters de aren van de roggestengels. Zo blijft bruikbaar stro over voor daken van parapluhooibergen. -
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om? -
PREMIUM
Nu al 132 festivals in Brabant: hoeveel kunnen daar nog bij?
Dancefestivals als Intents, Decibel en Rebirth zijn booming. Brabant prijkt met 132 festivals weer eens hoog op een lijstje. Het succes heeft een keerzijde: waar tienduizenden bezoekers zich vermaken, lopen omwonenden te hoop tegen de urenlange terreur van doordringende bas-dreunen. Tijd voor de vraag: hoeveel festivals kan Brabant aan.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer