Volledig scherm
© Thinkstock

Den Bosch verslikt zich in experiment met participatiewet

DEN BOSCH - Wethouder Huib van Olden gaf het maandagavond eerlijk toe. Hij heeft zich enorm verkeken op de mogelijkheden om te experimenteren met de participatiewet, die de bijstand en de verplichting tot werken regelt.

„Ik ben ook geschrokken van de reactie van staatssecretaris Klijnsma op het voorstel van een aantal gemeenten om een proef te mogen nemen met de wet. Shit, waarom zijn wij zo enthousiast geweest. We zitten zo’n beetje in de fuik”, zei hij maandagavond in de commissie financiën economie en sociale zaken.

De Bossche politiek heeft zich ingezet voor deelname aan zo’n experiment om voor de eigen werkzoekenden in de bijstand iets uit het vuur te slepen, maar nu blijkt die proef voor de klanten van Weener XL helemaal niet zo aantrekkelijk. „Daarom zit het experiment ook niet in ons voorstel ‘Kansen voor uitkeringsgerechtigden zonder (direct) perspectief op duurzaam werk’, zei Van Olden aan het slot van een lang beraad over de participatiewet.

Daarin kwam naast het voorstel van B en W het initiatiefvoorstel van de SP ‘Gemeente maakt werk van het participatiebeleid’ aan bod. Gisteren werd duidelijk dat het SP-voorstel in de raadsvergadering van 13 december geen meerderheid krijgt. Het collegevoorstel krijgt wel brede steun.

Het experiment, waaraan bijstandsgerechtigden vrijwillig mee kunnen doen, omvat in Den Bosch twee groepen. Een groep die vrij van verplichtingen zelf werk mag zoeken en een groep die juist harder achter de broek wordt gezeten. De deelnemers mogen niet zelf kiezen voor een groep. Er is ook een controlegroep van mensen die niet meedoen aan het experiment. De proef moet duidelijk maken of een andere aanpak werkt.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.