Volledig scherm
Jack Mikkers © copyright Marc Bolsius

Den Bosch verzuimt Mikkers in openbaar aan te kondigen

DEN BOSCH - Het staat toch echt in de spelregels: de naam van de burgemeesterskandidaat wordt in een openbare raadsvergadering bekendgemaakt, aansluitend aan de besloten raadsvergadering waarin over de aanbeveling is besloten.

Op social media is maandagavond een filmpje te zien waarbij voorzitter Mike van der Geld (D66) van de vertrouwenscommissie de gemeenteraad toespreekt en de keuze van Jack Mikkers als opvolger van Ton Rombouts toelicht. 

Direct na de besloten vergadering. Als Van der Geld bezig is, neemt op de achtergrond nog wel een aantal in het bestuurscentrum aanwezige ambtenaren snel plaats op de publieke tribune.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Van een openbare raadsvergadering kan geen sprake zijn. Er is geen aankondiging of uitnodiging de deur uitgedaan, ook het Brabants Dagblad ontvangt niets en mag niet voor 22.00 uur het bestuurscentrum in. Pas dan gaan de deuren open voor een persmoment, een half uur later, met Mikkers. Van der Geld heeft dan zijn ’openbare aankondiging’ al lang gedaan.

ZIE OOK: CDA wil onderzoek naar lek burgemeesterbenoeming: 'Dit mag nooit meer gebeuren'

Benoemingsprocedure

In de ‘Handreiking Burgemeesters’, een document dat is opgesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken, staat uitgebreid beschreven waaraan een ordentelijke en correcte benoemingsprocedure moet voldoen.

Zo wordt uitgelegd waarom het belangrijk is dat een vertrouwenscommissie altijd twee personen overhoud aan het einde van de rit. Die nummer twee is ‘beslist niet voor de vorm’. Formeel kan de minister van Binnenlandse Zaken deze kandidaat voordragen voor benoeming, ook al ziet de gemeenteraad het graag anders. ‘Maar ook kan het zijn dat de nummer 1 zich terugtrekt of iets overkomt. De nummer 2 op de aanbeveling is dus iemand die de nieuwe burgemeester kan zijn.’

Is dit het verhaal van Jack Mikkers? Niet helemaal. Na de extreem late afzegging van Jan Hamming schoof Mikkers in de aanbeveling van de vertrouwenscommissie op van positie 2 naar nummer 1. In allerijl namen ze in Den Bosch contact op met een nieuwe nummer 2 - iemand die dus eigenlijk al afgevallen was voor het ambt.

De commissie maakte dus geen gebruik van de formele mogelijkheid om slechts één kandidaat voor te dragen. Dat kan in zeer uitzonderlijke gevallen: als er écht geen andere geschikte kandidaten zijn, of bij ‘overmacht’ zoals ziekte of overlijden. Van het overmacht-excuus maakte Den Bosch dus geen gebruik.

ZIE OOK: Jack Mikkers reageert op ophef: Heel veel zin om in Den Bosch te beginnen

Nog niet officieel benoemd

Mikkers is nog niet officieel benoemd. De gemeenteraad heeft slechts een aanbeveling gedaan. Daarna volgt een voordracht door de minister van Binnenlandse Zaken en de officiële benoeming door de koning. Demissionair minister Ronald Plasterk mag ook nog een schrijven van Wim van de Donk verwachten. 

De commissaris van de koning brengt ‘eigenstandig’ een advies uit. Daarin gaat hij in op ‘de gehele procedure’, van de selectie van de kandidaten tot de uiteindelijke aanbeveling door de gemeenteraad. Als er dingen mis zijn gegaan, bijvoorbeeld rond geheimhouding, dan zal Van de Donk Plasterk daarover moeten informeren. Grote kans dat het rapport over ‘Den Bosch’ wat dikker is dan gebruikelijk.

ZIE OOK: Van het stoppen van Rombouts tot de filmische climax: dit gebeurde er rondom het burgemeesterschap

BD nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!

In het Brabants Dagblad van woensdag 12 juli een onthullende reconstructie van de zoektocht naar een nieuwe burgemeester voor Den Bosch. Inclusief de namen van tegenstrevers van Jack Mikkers en Jan Hamming. Bekijk ook het dossier op BD.nl.