Volledig scherm
De boot waarop donderdagochtend koningin Máxima meevaart. © Domien van der Meijden/BD

Den Bosch wacht op Máxima

* UPDATE 10.10 UUR * DEN BOSCH - Enkele honderden belangstellenden staan donderdagochtend rond tien uur bij de sluis van het Máximakanaal te wachten op de officiële opening.

Grote ballonnen van naar schatting tussen de twee en drie meter doorsnee geven een feestelijk tintje aan de oever en de sluis Empel. Scholieren zullen de ballonnen een voor een loslaten op het moment dat koningin Máxima aankomt. Dat zal naar verwachting rond 11.00 uur zijn. De ballonnen worden uit voorzorg niet te hoog de lucht in gelaten.

Daarna is er een feestelijk openingshandeling met enkele honderden kinderen van basisscholen uit de omgeving tijdens het schutten van de sluis.​Bezoekers kunnen op het Mariannepad, dat is het fietspad naast het nieuwe kanaal, toekijken. Na het schutten gaat Máxima in gesprek met onder meer bewoners die weg moesten voor het kanaal en met bouwers van de vaart.

Het bezoek van koningin Máxima wordt onder meer opgeluisterd door een optreden van drumfanfare Exempel. Ook is er een muziekinstallatie en een groot videoscherm opgesteld. Op het scherm zijn beelden te zien van het Máximakanaal, onder meer over de aanleg ervan.

De bussen voor pers en gasten stonden al vóór 08.30 uur klaar voor vertrek​ aan de Kloosterstraat.

Meer over de aanleg van het Máximakanaal en de Zuid-Willemsvaart op bd.nl/zuidwillemsvaart.

Volledig scherm
De sluis bij Empel. © Rijkswaterstaat
Volledig scherm
Enkele honderden toeschouwers wachten de komst van Máxima af. © Marc Brink/BD
Volledig scherm
De bussen met hoog bezoek komen binnen. © Domein van der Meijden/BD
Volledig scherm
Drumfanfare Exempel. © Domein van der Meijden/BD
Volledig scherm
De sluis bij Empel. © Marc Brink/BD
  1. Dit spookt er 's nachts rond in uw Bossche,  stadse achtertuintje?

    Dit spookt er 's nachts rond in uw Bossche, stadse achtertuintje?

    DEN BOSCH - Is uw achtertuintje in de Bossche binnenstad 's nachts een feestterrein voor de egel, hermelijn of eekhoorn? Of zit ze vol krolse katten die de boel 'onderschijten'? Gaan de bruine ratten er soms samen aan tafel omdat u teveel brood hebt gevoerd aan de vogeltjes? IVN-afdeling Den Bosch weet in een aantal gevallen al de antwoorden. Want sinds kort staan wildcamera's op scherp in Bossche stadstuintjes. Op zoek naar vooral zoogdieren.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.