Volledig scherm
Het Dierentehuis aan de Oosterplas in Den Bosch. © Olaf Smit

Den Bosch wil subsidie Dierentehuis terug

DEN BOSCH – De gemeente Den Bosch is helemaal klaar met het bestuur van het Dierentehuis. Na herhaalde vragen om de jaarstukken 2016 is de maat vol en wil de gemeente de subsidies van in totaal bijna 122.000 euro terug. Daarmee is de ellende van bijna een jaar nog niet voorbij.

De Dierenbescherming onderzoekt of er bij euthanasie van dieren strafbare feiten gepleegd zijn. Inmiddels is ook duidelijk dat het werk van een mediator weinig tot niets oplevert en lopen de rekeningen van deze mediator én een ingeschakelde communicatieadviseur inmiddels bij het Dierentehuis binnen.

Na een derde dringend verzoek van de gemeente, in het bezit van het Brabants Dagblad, zou het bestuur afgelopen donderdag de jaarstukken ingeleverd moeten hebben. Met als ultieme waarschuwing dat de subsidie teruggevorderd wordt. Volgens een woordvoerder van de gemeente is echter niets ontvangen. Dat betekent dat de subsidie voor huisvesting en beheer van bijna 93.000 euro en de subsidie voor de opvang van zwerfkatten en –honden van bijna 31.000 euro terugbetaald moeten worden. De gemeente wil daar verder niets over zeggen.

Verscherpt toezicht

Het Dierentehuis staat al sinds begin februari van dit jaar onder verscherpt toezicht van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). Onder meer vanwege het gebrek aan transparantie over en toezicht op de besteding van het geld en  het ontbreken van jaarcijfers van verschillende stichtingen. 

Klacht

Inmiddels is bij de Dierenbescherming een klacht ingediend over het euthanasiebeleid. Een woordvoerder wil alleen kwijt dat een inspecteur onderzoek doet naar strafbare feiten. Waar de klacht over gaat en wanneer het onderzoek klaar is, wil de woordvoerder niet zeggen.  Secretaris Hans van Herpen van het Dierentehuis, veterinair specialist uit Vught, is verantwoordelijk voor euthanasie bij de dieren. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.