Volledig scherm
De kleintjes van The Dukes trainden zaterdag al in het Zuiderpark © Peter de Bruijn

Den Bosch zoekt andere locaties voor rugbyclub The Dukes na onderzoek kunstgrasveld

DEN BOSCH – De gemeente Den Bosch gaat met het rugbybestuur aan Bossche sportclubs vragen of teams van rugbyclub The Dukes op hun velden mogen trainen. Dat is één van de uitkomsten van een gesprek tussen de gemeente, de rugbyclub en een aantal verontruste ouders naar aanleiding van een onderzoek naar kunstgrasvelden van de club.

Uit een onderzoek van het Duitse keuringsbureau TÜV blijkt dat er in het rugbyveld aan de Limietlaan een hogere concentratie giftige autobandkorrels zit dan in voetbalvelden in Eindhoven en Oss die eerder zijn onderzocht. De PAK’s (56,9 milligram per kilogram) in de korrels zijn giftig en kunnen kankerverwekkend zijn. Volgens de gemeente Den Bosch hanteert de TÜV vermoedelijk een andere norm dan het Ministerie van Volksgezondheid, het Rijksinstituut voor Volkgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD.

De CDA- fractie in de Tweede Kamer heeft hierover maandagmorgen vragen gesteld aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid. De partij wil vooral weten waarom het keuringsbureau TÜV in Duitsland strengere eisen stelt aan de giftigheid van rubbergranulaat dan de overheidsinstanties in Nederland hanteren.

Alternatieven
Ondanks dat het Dukes kunstgrasveld volgens de gemeente volgens de huidige normen niet bedreigend is voor de gezondheid en volgens Den Bosch gewoon gebruikt kan worden, gaat het toch op zoek naar alternatieven. Verontruste ouders en trainers van The Dukes suggereerden dit weekeinde om bijvoorbeeld ook het grasveld in het Zuiderpark te gebruiken. Daar werd zaterdag ook getraind. In de avonduren is een rugbytraining niet mogelijk omdat er daar geen licht is.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.