Volledig scherm
Sven Mathijssen. © Chris Korsten

Dichttalent openbaart zich tijdens Open Poëziepodium in Den Bosch

DEN BOSCH - Wijnlokaal 073 in Den Bosch fungeerde woensdagavond als decor voor het eerste Open Poëziepodium in het nieuwe jaar. Deelnemers van verschillende leeftijden, van 18 tot 70 jaar, lieten in een sfeervolle ambiance zien waartoe ze op hun vakgebied zoal in staat zijn. Dichter Emiel Bootsma trad op als host.

De 26-jarige Sven Mathijssen uit Den Bosch was de eerste die zich ‘bloot’ gaf. Het gedicht dat hij voordroeg, had een persoonlijk karakter. ,,Mijn grootmoeder, die steeds vergeetachtiger wordt, staat erin centraal. Over het algemeen gebruik ik weinig rijm, waardoor mijn werk veel raakvlakken heeft met proza”, verduidelijkte Mathijssen even later. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij al drie bundels op z’n naam staan. Na de pauze kwam hij opnieuw in actie. Ditmaal met een gedicht waarin het thema seks diverse malen terugkeerde. Seks is als schilderen. Een likje hier, een klodder daar. En het schilderij is klaar.

Uit de kast
Walther Ligtvoet(47) uit Oosterhout was de tweede die een stap naar voren deed. ,,Het maken van korte gedichten, met hier en daar wat klankrijm, is in feite mijn specialiteit”, aldus Ligtvoet. Zijn eerste gedicht handelde over LHTB-ers die uiteindelijk ‘uit de kast’ zijn gekomen. Ligtvoet: ,,Zelf ben ik hetero, maar in mijn vriendenkring bevinden zich meerdere individuen die dat niet zijn. Wat je vaak hoort is dat de algehele acceptatie binnen de samenleving nog sterk voor verbetering vatbaar is.”

Emotie
Kattya Janssen(54) uit Tilburg kwam met enkele emotionele gedichten op de proppen. ,,Verdriet, pijn, passie en hartstocht zijn regelmatig terugkerende thema’s binnen mijn werk. Vroeger speelde de dichtkunst een voorname rol in mijn leven, totdat mijn moeder stierf. Daarna ben ik er radicaal mee gestopt. Een paar jaar geleden heb ik gelukkig de draad weer opgepakt”, sprak Janssen.

Jongste
Babs Post was met haar achttien lentes onmiskenbaar de jongste deelnemer: ,,Aanvankelijk was ik van plan om alleen te komen luisteren. Maar op een gegeven moment bedacht ik me, en heb ik vervolgens de microfoon gegrepen.”

Volledig scherm
Walther Ligtvoet. © Chris Korsten
Volledig scherm
Emiel Bootsma. © Chris Korsten
Volledig scherm
Kattya Janssen. © Chris Korsten
Volledig scherm
Babs Post. © Chris Korsten
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Pia Meuthen gaat met haar mannen de hoogte in
    PREMIUM

    Pia Meuthen gaat met haar mannen de hoogte in

    DEN BOSCH - In de zaal van de Verkadefabriek bewegen de vijf dansers van Panama Pictures in een fragiel ogend bouwwerk van aluminium buizen. De mannen grijpen elkaar vast, laten weer los. In de hoek op de achtergrond zorgen klarinettist Han Stubbe en bassist Hannes d’Hoine (van de Belgische band DAUU) voor duister klinkende live-muziek. Vanuit de lege en donkere zaal klinkt soms de stem van choreografe Pia Meuthen die aanwijzingen geeft of zegt welke scène ze nu gerepeteerd wil hebben.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.