Volledig scherm
Peer Smulders. © Peter van Hoek.

Doodgereden kluizenaar Peer (97) had genoeg aan zijn koeien: 'Droevig dat hij zo aan zijn einde is gekomen'

MALISKAMP - Menselijk gezelschap boeide Peer Smulders niet zo. De verstokte kluizenaar boerde op de plek waar hij geboren was en leefde en werkte er tot zijn dood. De tijd leek geen vat op hem te krijgen. Moderniteiten als televisie gingen aan hem voorbij. Mobieltjes, internet, hij kon zonder. Jaar in jaar uit leefde hij hetzelfde leven, zijn eigen leven. Tot zaterdagmiddag een aanrijding hem op 97-jarige leeftijd fataal werd.

,,Heel droevig dat hij op deze manier aan zijn einde is gekomen. Ik hoop vurig dat hij op slag dood was, zonder nog te hoeven lijden", zegt kunstenaar Mo van Hal, die in 2015 in haar boek Kluister in foto's en tekst een beeld gaf van het leven van Peer Smulders. ,,Peer blijft altijd in mij; gek hè? Zoveel indruk als hij maakte en maakt op mij. Voor altijd in mijn hart klinkt cliché maar ik kan niet anders dan het hier toepassen."

ZIE OOK: Hoogbejaarde (97) overleden na ongeluk met doorrijder in Rosmalen: 'Een legende is niet meer'

Bekende figuur

Quote

Wie langs zijn boerderij rijdt, gelooft nauwelijks dat hier nog menselijke bewoning mogelijk is

Smulders werd zaterdagmiddag aangereden in Rosmalen en is in het ziekenhuis overleden. De automobilist reed door, maar meldde zich later op het politiebureau. Ondanks zijn afzondering was Smulders een bekende figuur in het dorp. Hij deed er zijn boodschappen in de buurtwinkel. ,,Zijn boerderij en zijn beestjes waren zijn alles", zegt wethouder Jos van Son, die regelmatig een praatje met Smulders maakte. 

Peer Smulders stond ook bekend als een norse, nare man. Toch zocht Van Hal hem enkele jaren geleden op in zijn vervallen boerderij in Maliskamp. Wie er langs rijdt gelooft nauwelijks dat hier nog menselijke bewoning mogelijk is. Maar Peer had aan weinig genoeg, ontdekte zij al snel. 

Sindsdien bezocht zij hem regelmatig en raakte ze onder de indruk van een man die aan uitzonderlijk weinig genoeg had. Zijn koeien, ja die waren belangrijk. ,,Als ik niet meer voor mijn koeien kan zorgen, hoeft het voor mij niet meer", vertrouwde hij Van Hal toe tijdens hun laatste lange gesprek.

Volledig scherm
Peer Smulders © Marianne van Duijnhoven

Mooie leeftijd

Smulders was de jongste van zes kinderen. Hij werd geboren toen zijn moeder al 44 was. Zijn ouders overleden beiden op hun tachtigste. Hij heeft er nooit verdriet van gehad. ,,Tachtig is een mooie leeftijd, toch", zei hij. Na een jaar was hij aan de eenzaamheid gewend. Hij had genoeg aan zijn koeien en de kat van de buren die af en toe op bezoek kwam. Wat in de loop der jaren veranderde aan zijn woning was het werk van de tand des tijds en een schoorsteenbrandje. 

Mo van Hal bewondert de kracht die uitging van die eenzame kluizenaar. Ze vond hem niet zielig en wilde hem vooral niet redden. ,,Peer weet zelf niet hoe mooi hij is", zei ze in 2015. Ze maakte een zo getrouw mogelijk portret van hem. Na hun laatste gesprek nam ze afstand. ,,Vanaf dit moment kom ik niet meer tot een bezoek aan hem. Ik wil hem niet verder zien aftakelen of op een dag zijn levenloze lichaam vinden."

Volledig scherm
Peer Smulders © Marianne van Duijnhoven