Volledig scherm
© Diana Scheilen

Douwe Egberts sluit eigen winkels; cafés Tilburg en Den Bosch blijven open

UTRECHT (ANP) - Douwe Egberts sluit op termijn al zijn eigen winkels en cafés. De vestigingen in Tilburg en Den Bosch blijven open, omdat die door franchisers worden gerund. "Wij behoren officieel tot de Coffee Company, maar hebben het recht om de naam van Douwe Egberts te gebruiken. Dus heeft het besluit voor ons geen gevolgen, wij blijven open", zegt Roel Castelijns, beheerder van het Bossche DE-cafe. 

Het assortiment van Douwe Egberts zal voortaan te koop zijn bij de circa 400 winkels van Blokker, dat ook het beheer van het befaamde spaarprogramma van de koffie- en theeproducent overneemt.

Gesprek
DE heeft in totaal 14 eigen vestigingen, die allemaal dicht gaan. Hoe veel mensen daardoor hun baan verliezen, kon een woordvoerder nog niet zeggen. Daarnaast telt de keten 12 vestigingen die in handen zijn van franchiseondernemers. Het bedrijf gaat de komende tijd met hen in gesprek, aldus de zegsman.

DE en Blokker zijn onlangs al een proef begonnen net de nieuwe werkwijze in vier winkels, in Amsterdam, Alkmaar en Eindhoven. Vanaf medio volgend jaar is het geschenkenassortiment van DE verkrijgbaar in alle Blokker-winkels, en kunnen klanten daar hun spaarpunten verzilveren.

Jacobs Douwe Egberts
Na de in mei aangekondigde fusie met de koffietak van het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Mondelez, gaat DE verder onder de naam Jacobs Douwe Egberts. Het bedrijf wil zich puur gaan toeleggen op de productie van koffie en thee. Een eigen winkelnetwerk past daar niet bij.

Door de samenwerking met Blokker is wel het voortbestaan van het spaarprogramma verzekerd. De waardepunten op de verpakkingen koffie en thee bestaan sinds de jaren '20 van de vorige eeuw. Het is daarmee het oudste, nog actieve spaarsysteem in zijn soort van Nederland.