Volledig scherm
Drinkwater is goedkoper geworden in Brabant. © anp

Drinkwater Brabant goedkoper, maar daar is niet iedereen blij mee

DEN BOSCH - Drinkwater in Brabant is zeven procent goedkoper geworden, Dat komt omdat BrabantWater steeds efficiënter werkt. Maar GroenLinks en de Partij voor de Dieren vinden de prijsverlaging maar niets. Ze vinden dat er een verkeerd signaal wordt afgegeven.

Sinds dit jaar betalen de klanten van BrabantWater 43 cent voor duizend liter water. Dat is exclusief belastingen, maar het is goedkoper dan in de jaren daarvoor. Eind vorig jaar zei Eric van Griensven van BrabantWater dan ook trots: ,,Brabanders krijgen wat we hun beloofd hebben: het beste water tegen een zo laag mogelijke prijs.’’

Daar denken Paranka Surminski (Partij voor de Dieren) en Hagar Roijackers (Groenlinks) anders over. De leden van Provinciale Staten vrezen dat het verlagen van de waterprijs leidt tot gemakzucht en verspilling. ,,Grondwateronttrekkingen en verdroging hebben een rechtstreekse relatie. 

Met het verlagen van de drinkwaterprijzen geeft Brabant Water een verkeerd signaal af naar burgers. Iedereen moet leren dat schoon drinkwater in toenemende mate kostbaar is en dat zorgvuldig omgegaan moet worden met onze strategische voorraden’’, schrijven Surminski en Rooijackers in een brief aan Gedeputeerde Staten.

Ze vinden dat het provinciebestuur zijn invloed moet uitoefenen om de consumentenprijs niet te laten dalen. Er moet juist worden voorkomen dat er wordt ingeteerd op strategische watervoorraden. Ook verwachten ze dat het grondwater steeds meer vervuild raakt. Ze vrezen dat de rekening voor hety schoonmaken van het water wordt doorgeschoven naar de volgende generaties.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement