Kaarsen branden bij de Zoete Moeder van de Sint-Jan.
Volledig scherm
Kaarsen branden bij de Zoete Moeder van de Sint-Jan. © vincent van den hoogen

Een roze kaarsje aansteken bij Maria? 'Van harte welkom', zegt de Sint Jan

DEN BOSCH - Al hebben ze een te hoge verbrandingswaarde, met roetaanslag als gevolg, toch mogen er zaterdagochtend roze kaarsjes branden bij de Zoete Moeder in de Sint-Jan.

,,Dit is een spontaan initiatief", zegt Fons van Aart van het kerkbestuur. ,,Normaal gesproken zien wij uit zorg voor de monumentale waarde van de Sint-Jan strikt toe op de kwaliteit van de kaarsen. Maar zaterdag gaan we daar soepel mee om. Wie een roze kaarsje bij Maria aan wil steken, is dus van harte welkom. Zoals wij als kerkbestuur ook van harte mee hadden willen werken aan een dienst op Roze Zaterdag in de kathedraal."

Verschillen vieren
Op de Facebook-pagina 'Brand een kaarsje voor de bisschop' staat sinds dinsdag een oproep om zaterdagochtend naar de Sint-Jan te komen. 'Dan vieren we dat je verschillend mag zijn in onze samenleving'.

De actie is een reactie op het besluit van bisschop Gerard de Korte om de oecumenische gebedsdienst op de ochtend van Roze Zaterdag af te gelasten. Hij deed dat onder druk vanuit behoudende kringen.

Plebaan Van Rossem

De Korte gaat ook niet naar de Grote Kerk van de Protestantse Gemeente. Hij juicht het wel toe dat de pastoor van de Sint-Jan, plebaan Geertjan van Rossem, daar wel naast de dominee de viering zal leiden. 

Van Rossem zegt vanuit zijn eigen parochie nauwelijks kritiek te hebben gekregen op het vieren van Roze Zaterdag in de kathedraal. ,,Maar ik had een jaar geleden wel voorzien dat dit gedoe er van zou komen. Na een gesprek met de andere geloofsgemeenschappen en het Comité Roze Zaterdag was ik er echter van overtuigd dat het een serene viering zou worden."

Heeft hij overwogen om, net als de bisschop, in de Grote Kerk afwezig te blijven? ,,Nee. Als ik A zeg, zeg ik ook B.  En ik vind het te prijzen dat het Comité Roze Zaterdag, in nauwe samenspraak met het COC, relletjes wil vermijden. Daar worden de verhoudingen alleen maar slechter van."