Volledig scherm
Linda Jak (Tuinderij ‘t Wild), Leidi Haaijer (BoschBouwBrood) en Sophie Gruijters (Transfarmers/Graafse Akker). © Chris Korsten

Eerste Bossche Bolletje Gezond gepresenteerd bij Provinciehuis

DEN BOSCH - Vertegenwoordigers van het Groen Platform zijn op maandagmiddag pal voor het Provinciehuis neergestreken om voorbijgangers kennis te laten maken met het Bossche Bolletje Gezond.

Jane Versteegden en Jeanine Tiebosch zijn allebei op het Provinciehuis werkzaam bij de sectie Beheer&Onderhoud. De een is juridisch medewerker, de ander werkt bij het bijbehorende meldpunt. "We ontvingen zojuist een foldertje om hier tijdens de middagpauze een broodje te komen eten. Nou, zoiets hoef je tegen ons geen tweede keer te zeggen", lacht Tiebosch.

Bolletje
Ondertussen is Leidi Haaijer van BoschBouwBrood, een van de hedendaagse stadslandbouwprojecten, druk bezig om voor hen het zogeheten Bossche Bolletje Gezond klaar te maken. "Het bolletje is gemaakt van biologische tarwe, afgelopen voorjaar gezaaid op de akker van Tuinderij 't Wild. Na de oogst in augustus zijn de graankorrels met de hand gezeefd en gemalen. Het hieruit ontstane meel is gebakken in een oven met een temperatuur van 190 graden", vertelt Haaijer. Het bolletje vult ze op met een salade, bestaande uit onder meer knolselderij, rucola en snijbiet. Allemaal groenten die afkomstig zijn van akkers, die verspreid liggen over de stad. "Dit lekkere broodje staat op de eerste plaats symbool voor lokale en duurzame voedselproductie. Daarnaast willen we graag even de aandacht vestigen op de vruchtbare samenwerking tussen de verschillende stadslandbouwprojecten", vult Sophie Gruijters -projectleider van Transfarmers- aan.

Grote schaal
"We zijn vooralsnog niet van plan om het Bossche Bolletje Gezond op grote schaal te gaan vermarkten; eerlijk gezegd zijn we daar de types niet voor", verwoordt Mies Canestrelli van Tuinderij 't Wild. Groen Platform start vandaag ook een speciale actieweek, waarbij in samenwerking met de bewoners van diverse Bossche wijken bloembollen worden geplant.

Volledig scherm
Jane Versteegden en Janine Tiebosch genieten van het Bosche Bolletje Gezond. © Chris Korsten
Volledig scherm
Diverse projecten maken van de gelegenheid gebruik om zichzelf te presenteren. Jael Nouet zal binnenkort het lespakket EducatiePit op de Bossche basisscholen lanceren. © Chris Korsten
Volledig scherm
Het Bossche Bolletje Naturel. © Chris Korsten
Volledig scherm
Andreas Heijendael. © Chris Korsten