Volledig scherm
Het eerste Bosch Windmolen Deel van 190 euro met vlnr wethouder Hoskam, Ewout Muntz, wethouder Logister en voorzitter Joep Mol van coöperatie BWW © Peter De Bruijn

Eerste deeltje van 26.000 stukjes windmolen gekocht in Den Bosch

DEN BOSCH - Ewout Muntz is de eerste Bosschenaar die een deeltje van de coöperatieve windmolen op het toekomstige Windpark De Rietvelden heeft gekocht. De windmolen voor en door Bosschenaren langs de A59 moet er half 2019 staan. Er komen in Den Bosch West vier windmolens met rotorbladen die maximaal 186 meter de lucht in priemen. 

Volledig scherm
Ewout Muntz kocht de eerste delen van de coöperatieve windmolen © Peter De Bruijn

,,Ik doe het puur voor het klimaat", aldus de kersverse mede-eigenaar van de windmolen. ,,We zullen hoe dan ook de CO2-uitstoot terug moeten dringen. Iedereen is daar verantwoordelijk voor. Energiebesparing; het is een sport. Ik was ook de eerste in De Muntel die stopte met de cv-ketel en een warmtepomp aanschafte. "

Voor een bedrag van 190 euro, een jaarlijkse bijdrage van 9.50 euro per Bosch Windmolen Deel (BWD) en 16 euro inschrijfgeld mag Muntz zich mede-eigenaar van de te bouwen windmolen noemen. Er zijn vanaf dinsdag 26.000 windmolen-delen te koop. Die delen zijn goed voor jaarlijks 250 kWh. Alleen Bossche huishoudens in postcodegebieden op en om de toekomstige windmolen op De Rietvelden mogen meedoen.

Quote

Als je me­de-eigenaar bent, ervaar je minder hinder.

Joep Mol van de Coöperatieve Vereniging Bossche Windmolen West
Volledig scherm
De windmolen bij Treurenburg. (De nieuwe windmolens worden waarschijnlijk bijna 50 meter hoger) © Peter De Bruijn

,,Dat is ruim vijf miljoen euro", rekent voorzitter Joep Mol van de Coöperatieve Vereniging Bossche Windmolen West uit. ,,We zoeken ongeveer 3.000 huishoudens die 1.900 euro (tien delen) willen investeren. Je betaalt die bijna 2.000 euro voor de komende twintig jaar. Na zes of zeven jaar houd je geld over. Het rendement is met de huidige rente op spaarrekeningen interessant. Ik snap dat er protesten zijn omdat je de molens van heinde en verre zult zien. Echte overlast verwacht ik niet."

Mol: ,,Als we bang waren geweest dat mensen er ziek van zouden worden, zouden we echt niet aan dit project beginnen. We willen mensen geen loer draaien. Overlast is natuurlijk subjectief. Als je mede-eigenaar bent, ervaar je minder hinder. Klimaatneutraal is onze stip op de horizon. Ik verwacht binnen een aantal maanden de eerste duizend leden voor de Coöperatie BWW."

Volledig scherm
Met een handtekening werd de koop bezegeld. (Wethouders Jan Hoskam en Eric Logister houden het bord vast) Voorzitter Joep Mol (rechts) kijkt toe © Peter De Bruijn