Volledig scherm
Tegenstanders van de windmolens op De Rietvelden op de publieke tribune van de raadszaal in Den Bosch. © BD/Jos van de Ven

Eerste horde referendum windmolens Den Bosch ruim genomen

DEN BOSCH – Een referendum over windmolens in Den Bosch is dichterbij gekomen. De eerste stap is ruim genomen omdat met 993 handtekeningen de benodigde 350 handtekeningen ruimschoots aan de eisen is voldaan. 

Volgens initiatiefnemer Peter van Cuijk uit Engelen gaat het niet alleen om de vraag of de geplande windmolens op De Rietvelden, in de nabijheid van Engelen, er moeten komen. ,,In het referendum willen we een uitspraak over windmolens in Den Bosch of op zee.’’

De gemeenteraad van Den Bosch is nu dinsdag 9 mei aan zet. Dan staat het besluit van de komst van vier windmolens in West op de agenda. Omdat er voldoende handtekeningen opgehaald zijn, krijgt de raad het voorstel om de beslissing over de windmolens op te schorten. De gemeenteraad kan besluiten dit niet te doen en de turbines  op De Rietvelden toe te staan. In dat geval komt er geen referendum. Dat gebeurde ook bij het verzoek voor een referendum over de komst van een asielzoekerscentrum in de gemeente.

Als de raad dinsdag het besluit over de windmolens opschort, heeft Van Cuijk zes weken de tijd om een definitief referendumverzoek in te dienen. Daarvoor zijn drieduizend handtekeningen van kiesgerechtigde inwoners van de gemeente nodig, de eerder opgehaalde 993 handtekeningen tellen daarin mee. Als er voldoende handtekeningen zijn verzameld, neemt de gemeenteraad een besluit over het referendum.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement