Volledig scherm
© Linda Akkermans

Eerste Wmo-cliëntondersteuners opgeleid

ROSMALEN - Elke Brabantse gemeente krijgt ten minste één onafhankelijke cliëntondersteuner die ouderen kan helpen bij vragen op Wmo-gebied. De Stichting Verenigde Bonden Overleg Brabant is bezig vrijwilligers op te leiden die dit op vrijwillige basis gaan doen.


Donderdag kregen in Rosmalen de eerste 31 vrijwilligers uit handen van gedeputeerde Brigite van Haaften een certificaat uitgereikt. Daarmee is ongeveer een op de drie Brabantse gemeenten nu voorzien van een cliëntondersteuner. Een nieuwe reeks vrijwilligers wordt nu opgeleid en zal eind februari aan de slag kunnen.

De bedoeling is dat de ondersteuners, die al actief zijn in onder meer Den Bosch, Vught, Heusden, Haaren, Schijndel, Boxtel en Waalwijk, samen met iemand die een Wmo-aanvraag doet, optrekt. De ondersteuner is bijvoorbeeld bij gesprekken en zoekt uit waar een cliënt recht op heeft.
Gemeenten zelf zijn bij wet verplicht cliënten hulp aan te bieden bij hun Wmo-aanvraag, het bijzondere van deze ondersteuners is dat ze niet betaald worden door de gemeente, dus onafhankelijk zijn.

Bekijk ook ons speciale dossier bd.nl/zorg

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.