Volledig scherm
© ANP

Emotionele verklaring nabestaanden Savannah op eerste procesdag, Bossche verdachte geeft geen openheid van zaken

Vanochtend is in Utrecht het proces van start gegaan tegen de verdachte van de moord op de 14-jarige Savannah Dekker uit Bunschoten. De scholiere kwam op 1 juni 2017 door geweld om het leven. Wat staat de betrokkenen de komende dagen te wachten? Verslaggever Marco Willemse is aanwezig in de rechtbank en twittert over de zaak.

De 17-jarige Angelo S. weigert vooralsnog te antwoorden op vragen van de rechtbank. Volgens de persrechter die de zaak bijwoont, had Angelo het 'moeilijk' in het eerste uur van het proces tegen hem. De rechtbank besloot familie, getuigendeskundigen en politie tijdelijk de zaal uit te sturen, om één op één te praten met Angelo. 

Het proces tegen de moordverdachte is bijna vier uur aan de gang. De rechtbank hoorde vanmiddag deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut over het sporenonderzoek dat zich vorig jaar juni toespitste op de sloot in Bunschoten waar Savannah werd gevonden. 

Nabestaanden van Savannah hebben vanmiddag, aan het einde van de eerste procesdag, gebruik gemaakt van hun spreekrecht. ,,Dat was zeer emotioneel", liet de persrechter weten.

De vader van verdachte Angelo S. kwam verslagen de rechtszaal uit. ,,Ik heb enorm te doen met de familie van Savannah. Wilt u dat opschrijven. En verder zijn we hier allemaal verliezers'', sprak hij aangedaan.

Het proces gaat morgenochtend verder met het requisitoir van de Officier van Justitie. Zijn strafeis wordt verwacht rond het middaguur.

Wie staat er voor de rechter en waar wordt hij van verdacht?

De jongen die vanochtend plaats neemt in de beklaagdenbank is de 17-jarige Angelo S. uit Den Bosch. Hij en Savannah kenden elkaar van een chatsite. Volgens het Openbaar Ministerie bracht Angelo S. zijn chatvriendin om het leven tijdens een afspraakje in Bunschoten. Omdat hij niet zou hebben gehandeld in een opwelling maar weloverwogen toesloeg, legt het OM hem moord ten laste. De verdachte verrichtte volgens de dagvaarding 'zodanige geweldshandelingen waardoor het slachtoffer te water is geraakt, tengevolge waarvan het slachtoffer is overleden'. De details over wat er zich de bewuste middag heeft afgespeeld bij de brede sloot achter de sportvelden op bedrijventerrein de Kronkels, zijn nooit naar buiten gebracht, maar zullen in het proces een cruciale rol spelen.

Tekst loopt door onder de tweets van verslaggever Marco Willemse...

Waarom vindt de behandeling van de zaak plaats achter gesloten deuren? En wie mogen er bij zijn?

De verdachte was minderjarig toen hij de moord zou hebben begaan. Zijn zaak valt daarmee onder het jeugdstrafrecht. De zittingen zijn, in tegenstelling tot processen in het volwassenen strafrecht, in principe niet openbaar. De beslotenheid dient ter bescherming van de jeugdige verdachten. Een rechtbank kan besluiten tot een (deels) openbare zitting als het maatschappelijk belang daarmee is gediend. In de zaak tegen Angelo S. werden verzoeken van de media tot het opheffen van de beslotenheid afgewezen. De families van Savannah en van Angelo S. mogen het proces bijwonen, net als hun eventuele advocaten en hulpverleners. In de zaal zullen verder de forensisch onderzoekers plaats nemen, evenals de deskundigen die de psyche van de verdachte onderzochten. De rechtbank kan ze vragen om te getuigen.

Wat mag het publiek weten over het verloop van het proces?

Over de inhoud helemaal niets. Er rust in dit geval geheimhouding op wat er wordt gezegd en gedaan in de rechtszaal. Zelfs het spionnetje in de deur wordt afgeplakt voor pottenkijkers. De strafeis van het OM wordt wel openbaar gemaakt. Dat gebeurt waarschijnlijk meteen nadat de openbaar aanklager in de zaal zijn requisitor heeft afgerond. Twee weken later (soms langer) mag iedereen het vonnis van de rechtbank aanhoren en bijwonen. De verdachte is verplicht bij de uitspraak aanwezig te zijn.

Waarom zijn er drie dagen uitgetrokken voor de zaak?

Het proces tegen de jonge moordenaar van Romy Nieuwburg uit Hoevelaken, die op dezelfde dag als Savannah werd omgebracht, was zeven maanden terug in één dag beslecht. Naast de bizarre en gruwelijke overeenkomsten is er één groot verschil. In de zaak van Romy Nieuwburg legde de 14-jarige Brian N. vrijwel meteen na zijn aanhouding op 5 juni 2017 een volledige bekentenis af. De rechtbank hoefde zich niet te buigen over de vraag of de jongen schuldig was. Nog geen half jaar na het drama werd Brian veroordeeld tot een jaar jeugdgevangenis gevolgd door jeugd-tbs. In de zaak van Savannah Dekker ontkent Angelo S. sinds zijn arrestatie, eveneens op 5 juni, verantwoordelijk te zijn voor haar dood. Het Openbaar Ministerie had niet alleen veel meer tijd nodig om bewijs te verzamelen, het proces voorspelt een taai gevecht te worden tussen de aanklager en de verdediging.