Volledig scherm
© Thinkstock

Engels in groep 1? Yes please!

DEN BOSCH - Ze kunnen amper hun veters strikken of eigen naam schrijven, maar in het Engels 'hoofd, schouders, knie en teen' zingen, dat doen zo'n duizend kleuters uit Den Bosch in nagenoeg vloeiend Engels.

Op acht basisscholen in Den Bosch krijgen in totaal 2000 kinderen vanaf groep 1 Engels. Veelal door native speakers en een aantal Nederlandse leerkrachten die nauw samenwerken. Door in de klas alleen Engels te spreken, leren leerlingen woorden direct te koppelen aan het begrip.

Kritiek op Engelse les in groep 1 is er ook, onder andere van Stichting Taalontwikkeling. Tegenstanders vinden dat scholieren eerst goed Nederlands moeten leren.

Op de Bossche scholen die nu meedraaien in het project krijgen leerlingen twee keer in de week een half uur tot drie kwartier Engelse les. De bedoeling is dat dit op alle zevenduizend basisscholen in Nederland opgeschroefd wordt naar 15 procent van de lessen in het Engels (of Frans of Duits). Het door staatssecretaris Dekker (VVD, Onderwijs) ingediende wetsvoorstel is inmiddels door de Tweede Kamer aangenomen.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement