Volledig scherm
© thinkstock

Er kan niet ietsje meer met de Bossche weesfiets

DEN BOSCH - De weesfiets is een fiets die opgeslagen staat in een depot bij de gemeente: gestolen dan wel gevonden of gewoon weggehaald omdat na een waarschuwing de fiets in de weg bleef staan.

Na drie maanden stalling rest dan de schroothoop of verkoop na een opknapbeurt. GroenLinks en het CDA willen dat met de jaarlijks gemiddeld vierhonderd weesfietsen in Den Bosch méér gedaan wordt. Maar zo eenvoudig is dat niet, bleek maandagavond tijdens de commissie financiën.

Wethouder Huib van Olden: ,„De weesfietsen die bruikbaar zijn, worden door Weener XL in een leerproject opgeknapt. We kunnen niet tegen allerlei werkplaatsen zeggen: hier heb jij twee fietsen en hier heb jij er twee. Dat gaat ’m niet worden. Dan krijg je verwatering: wie doet wat? Er moet een voorraad bij Weener zijn.”

Een deel van de fietsen gaat naar de schroot, aldus Van Olden. „Sinds november 2015 zijn er 58 weesfietsen gegaan naar de noodopvang voor asielzoekers en het Pastoraal Uitzendbureau. En weer een ander deel wordt opgeknapt en bij Vindingrijk verkocht.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.