Volledig scherm
Het Dierentehuis aan de Oosterplas in Den Bosch. © Olaf Smit

Erkenning Dierentehuis Den Bosch ingetrokken, dus ook geen collecte

DEN BOSCH – Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) heeft per direct de erkenning van het Dierentehuis Den Bosch ingetrokken. Dat betekent dat er voor de dierenopvang aan de Oosterplas in de stad en regio niet gecollecteerd mag worden.

Het CBF heeft geen goedgekeurde jaarrekening en aanvullend onafhankelijk boekenonderzoek ontvangen. En kan hierdoor het bestuur van het Dierentehuis niet controleren op mogelijke financiële malversaties en administratieve misstanden. En of het geld van het Dierentehuis op een juiste manier wordt besteed.

Quote

Het CBF kan het bestuur van het Dierente­huis niet controle­ren op mogelijke financiële malversa­ties

Officiële verklaring CBF

Het Dierentehuis stond al vanaf begin van dit jaar onder verscherpt toezicht nadat er vragen waren over het uitgeven van de door de stichting ontvangen gelden. Daar kwam bij dat er wantrouwen was en nog steeds is tussen bestuur, medewerkers en vrijwilligers. Het CBF gaf het bestuur tot twee keer toe maanden de tijd om orde op zaken te stellen. Dat voorzitter Jacques Hendrikx van het toneel verdween was niet genoeg. Het bestuur voldeed niet aan de belangrijke eisen dat er een aanvullend boekenonderzoek zou worden gedaan door een onafhankelijke registeraccountant en dat de door een accountant goedgekeurde jaarcijfers over 2016 in juni zou worden gepubliceerd.

Ook de gemeente Den Bosch heeft tot op heden geen goedgekeurde ontvangen. De gemeente had het bestuur van het Dierentehuis drie keer gemaand met de cijfers te komen. Omdat die ontbreken gaat de gemeente de subsidie van 2016 (bijna 124.000 euro) bij het bestuur vorderen

Volledig scherm
Medewerksters van het Dierentehuis aan de Oosterplas met enkele poezen in de opvang. © Olaf Smit

Eerder was ook al bekend dat de Dierenbescherming een onderzoek doet naar strafbare feiten bij het euthanasiebeleid van het Dierentehhuis. Waar de klacht over gaat en wanneer het onderzoek klaar is, wilde een woordvoerder van de Dierenbescherming niet zeggen. Secretaris Hans van Herpen van het Dierentehuis, veterinair specialist uit Vught, is verantwoordelijk voor euthanasie bij de dieren.

Mediator

De afgelopen periode is een mediator aan de slag geweest om het vertrouwen tussen bestuur aan de ene kant en personeel en vrijwilligers aan de andere kant te herstellen en een nieuwe organisatie op te zetten. Van die voortgang is al lange tijd niets vernomen, ook al omdat de partijen elkaar hierover een zwijgplicht hebben opgelegd.