Volledig scherm

Ethisch dilemma: Alzheimer en euthanasie

DEN BOSCH - Het is een verschrikkelijk moeilijk thema: Alzheimer, of een andere vorm van dementie, en euthanasie. Dat vinden ook geriaters. Onder hen Paul Dautzenberg, arts in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Dautzenberg maakte in ruim twintig jaar Jeroen Bosch Ziekenhuis driemaal mee dat een patiënt met beginnende Alzheimer euthanasie kreeg. Maar in de spreekkamers beginnen patiënten er bijna altijd over. "Mensen die de diagnose Alzheimer, of een andere vorm van dementie, krijgen zeggen vaak: dat wil ik niet. Het is een schrikbeeld. Ze zeggen: ik wil euthanasie als ik mijn kinderen niet meer herken. Als ik incontinent word. Als ik niet meer weet waar het over gaat."

En juist daar zit 'm de crux. "Want voor het zóver is, ben je minimaal een paar jaar verder. Je bent niet van het ene op het andere moment hartstikke dement, dat is een glijdende schaal."

Dat maakt euthanasie bij Alzheimerpatiënten lastig. Een van de zorgvuldigheidscriteria in de Nederlandse euthanasiewet schrijft namelijk voor dat mensen honderd procent zeker moeten zijn van hun doodswens. Ook moet er sprake zijn van uitzichtloos en ondraaglijk lijden.

In het Brabants Dagblad van zaterdag het derde deel in een serie over ethische dilemma's. Met een uitgebreid gesprek met geriater Paul Dautzenberg en een interview met een Bosschenaar en zijn vrouw. De man heeft Alzheimer en zit in de beginfase. Hoe gaat hij met zijn ziekte om?

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.