Volledig scherm
Eén van de twee stages van het Losjesfestival © Peter De Bruijn

Festival 'Losjes' aan Oosterplas in Den Bosch goed voor ruim 2000 bezoekers

DEN BOSCH - Voor de een is het 'eens maar nooit weer'. De ander vindt het Losjes Festival aan de Oosterplas in Den Bosch 'erg gezellig'. Zoveel mensen, zoveel meningen. Het festival, met muziekstijlen van house tot disco, trok zaterdag ruim tweeduizend voornamelijk jonge bezoekers. 

Tegenstanders en omwonenden vreesden van te voren voor vernieling van de natuur en geluidsoverlast. De honden van het dierentehuis zitten inderdaad binnen. De bastonen zijn aan de overkant van de plas aan de IJsselsingel en de Rijnstraat zachtjes te horen. Koosje Klooster (86) zit aan een borreltje op haar terrasje. ,,Nee, ik heb er geen last van. Het is niet mijn muziek. Geef mij André Rieu of Frank Sinatra maar."

Michael (29) en Steven (29) uit Den Bosch bezoeken 'Losjes' voor de eerste keer.,,Ik zie bijna geen rotzooi op de grond liggen", zegt Steven. ,,Het valt qua geluidsoverlast denk ik ook wel mee. Volgens mij hebben ze de muziek een tikje zachter gezet. De beestjes hier? Ik ben geen boswachter, maar ik denk dat die dieren er best een keertje tegen kunnen."

Volgens coördinator Anja Kouwenberg van kinder- en zorgboerderij Oosterhoeve heeft de muziek wel degelijk invloed op de dieren. ,,Onze beesten zijn tijdens de schemering nog klaarwakker. De kippen zitten niet op stok. De schapen en geiten rusten nog niet. Normaal wel. Je bent nergens veilig voor het geluid. Doenk, doenk, doenk; je hoort het zelfs bij mij binnen. Ik heb helemaal niets tegen een festival. Wel als het in een natuurgebied is."

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.