Mezzosopraan Carina Vinke slaagde erin de door Wagner beoogde romantiek tot leven te brengen
Volledig scherm
Mezzosopraan Carina Vinke slaagde erin de door Wagner beoogde romantiek tot leven te brengen © Chris Korsten

Filharmonisch Orkest 's-Hertogenbosch legt lat hoog bij jubileumconcert

DEN BOSCH - Het Filharmonisch Orkest 's-Hertogenbosch(FOH) bestaat zestig jaar. En wat is er dan mooier om een dergelijk jubileum op te luisteren met een puik concert. Een bomvolle Grote Kerk vormde zondag het decor van de happening, die werd bijgewoond door een dikke driehonderd muziekliefhebbers.

Na een vluchtig openingswoordje van orkestvoorzitter Anja van Mackelenbergh droeg een deel van het orkest onder leiding van Lex Bergink zorg voor de ouverture. Het betrof een serenade voor een dertiental blazers door  Richard Strauss.

Wagner

Daarna kwamen de romantici aan hun trekken. Het voltallige orkest, bestaande uit een zestigtal leden, stroopte de mouwen eens flink omhoog om te beginnen aan de vijfdelige Wesendoncklieder.  De compositie, met als subtitel Fünf Gedichte für eine Frauenstimme, is geschreven door Richard Wagner. Bij de uitvoering ervan kwam solist Carina Vinke als mezzosopraan ingevlogen.
Het tweede deel na de pauze stond geheel in het teken van de vierdelige 'Uit de nieuwe wereld' , de wereldberoemde negende symfonie van de Tsjech Antonin Dvorák. 

Lees verder onder de foto

Geen enkel stoeltje bleef onbezet
Volledig scherm
Geen enkel stoeltje bleef onbezet © Chris Korsten
Quote

We proberen de lat zo hoog mogelijk te leggen, zonder dat dit ten koste gaat van de gezellig­heid.

Concertmeester Gea Dijkstra:

,,We hebben de afgelopen periode op Mariaoord, waar we wekelijks repeteren, hard gewerkt om deze missie te volbrengen", reageerde Gea Dijkstra, eerste violist en sinds kort tevens concertmeester. ,,We zijn stuk voor stuk amateurs. Maar ondertussen proberen we de lat zo hoog mogelijk te leggen, zonder dat dit ten koste gaat van de gezelligheid", sprak de 'teamcaptain', in het dagelijkse leven werkzaam als bruidsfotograaf.

Concertreis

Bergink was het roerend met haar eens: ,,Het evenwicht tussen presteren en plezier is nadrukkelijk aanwezig. Ik ben nu bijna tien jaar de trotse dirigent van dit aangename en bovenal leergierige gezelschap. We hebben al veel moois met elkaar mogen delen. Eind april staan de koffers weer klaar, want gaan we naar Praag voor een concertreis."

Onder het publiek bevond zich niemand minder dan FOH-oprichter Frits Marechal. ,,Indertijd heb ik op de fiets aardig wat kilometertjes overbrugd tijdens mijn zoektocht naar orkestleden. Nu, zestig jaar later, komen al die dierbare herinneringen weer naar boven. Dat doet wat met je", aldus Marechal.

Dirigent Lex Bergink in actie tijdens de ouverture
Volledig scherm
Dirigent Lex Bergink in actie tijdens de ouverture © Chris Korsten
De inmiddels 82-jarige Frits Marechal, oprichter van het FOH
Volledig scherm
De inmiddels 82-jarige Frits Marechal, oprichter van het FOH © Chris Korsten
Onderonsje voorafgaand aan het jubileumconcert, links concertmeester en eerste violist Gea Dijkstra
Volledig scherm
Onderonsje voorafgaand aan het jubileumconcert, links concertmeester en eerste violist Gea Dijkstra © Chris Korsten
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement