Volledig scherm
De vlammen kwamen metershoog uit het dak. © Bart Meesters/Meesters Multi Media

Gemeente wist van gevaarlijke spullen in pand vlak voor uitbreken brand aan Westwal Den Bosch

DEN BOSCH - Autowrakken, niet gekeurde gasflessen, jerrycans met onbekende inhoud en verkeerd opgeslagen afvalstoffen. Dat stond allemaal in het pand Westwal 29-31 in de binnenstad van Den Bosch toen het tot de grond toe afbrandde.

Uit een reconstructie van het Brabants Dagblad blijkt dat de gemeente wist van de situatie. Een woordvoerder zegt desgevraagd echter dat geen sprake was van ‘acuut gevaar’. Had eerder ingrijpen van de gemeente de brand kunnen voorkomen? Feit is dat controleurs van de gemeente al op 18 augustus de reeks van overtredingen constateerden. Buiten de aanwezigheid van de spullen voldeed het pand ook niet aan de constructie-eisen: zo ontbraken brandscheidende wanden en vloeren bijvoorbeeld. Toch ging het pand niet op slot.

De maat vol
Volgens advocaat Bart de Haan, die gespecialiseerd is in soortgelijke zaken, hebben gemeenten wel degelijk mogelijkheden om tijdig in te grijpen bij dreigend gevaar voor omwonenden. ,,Met spoedeisende bestuursdwang kan een pand bijvoorbeeld gesloten of ontruimd worden, waarna vervolgens kan worden bekeken of de kosten verhaald kunnen worden.”, vertelt Bart de Haan, advocaat handhavingsrecht van Holla advocaten, die daarbij wel aangeeft te weinig te weten van deze specifieke zaak. „De wet biedt voldoende mogelijkheden om op te treden tegen illegaal gebruik van een pand of onveilige situaties. De vraag is vooral: wanneer is de maat vol en grijp je juridisch in?”

Buren klagen al jaren over de klusactiviteiten in het pand, waarbij ook lasapparaten en snijbranders worden gebruikt, zo stellen zij.

Overlast omwonenden
De brand heeft voor veel overlast voor omwonenden van het uitgebrande pand gezorgd. Zo kwam er asbest vrij en werd er door burgemeesters Rombouts zelfs een noodverordening uitgeroepen voor een gebied aan de overzijde van de Westwal. Delen van enkele straten werden afgesloten, waarna saneringswerkzaamheden plaatsvonden in onder meer de Enckevoirtstraat. Bewoners mochten tijdelijk hun huis niet betreden.

Lees meer over de brand aan de Westwal op bd.nl/westwal.

Een reconstructie van de aanloop naar de brand aan de Westwal in het Brabants Dagblad van 16 november.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.