Volledig scherm
Tegenstanders van de windmolens op De Rietvelden op de publieke tribune van de raadszaal in Den Bosch. © BD/Jos van de Ven

Gesteggel over windmolens Rietvelden in Den Bosch duurt voort

DEN BOSCH – Draagvlak moest en zou er komen om vier windmolens te bouwen op industrieterrein De Rietvelden in Den Bosch-West. Maar na jaren van plannen maken, staan omwonenden uit Engelen en de wijk West nog steeds lijnrecht tegenover verantwoordelijk wethouder Eric Logister en een deel van de politieke partijen.

 In een onrustige commissievergadering dinsdagavond kregen de tegenstanders van de windmolens applaus van de bezwaar makende bewoners en konden voorstanders steevast rekenen op (letterlijk) een fluitconcert.

Klimaatneutrale gemeente

Logister vindt dat het college van B en W de afgelopen maanden voldoende geluisterd en overlegd heeft om in Engelen en West steun van de omwonenden te krijgen voor de bouw van de windmolens. Een meerderheid van de gemeenteraad lijkt voor de bouw te zijn (CDA, D66, GroenLinks en PvdA zijn al zeker voorstander) , al vinden niet alle partijen het draagvlak doorslaggevend. Zo wil GroenLinks koste wat het kost de bouw van de molens op weg naar een klimaatneutrale gemeente.

Judith Hendrickx raakte de kern van de discussie door te wijzen naar het besluit van de gemeenteraad in september 2014. ,,Daar staat toch duidelijk in dat er sprake is van molens van 75 tot honderd meter en nu spreken we over molens van 125 meter hoog met alle gevolgen en gezondheidsrisico’s van dien.’’ Logister en Lisette van der Swaluw (PvdA) gingen een welles-nietes discussie aan over wat er uiteindelijk in het voorstel van 2014 zou staan. ,,Daarin wordt niet gesproken over de hoogte’’, herhaalde Logister.

Bespreekbaar

In het uiteindelijk besluit wordt inderdaad niet gesproken over de hoogte, maar het gehele raadsvoorstel gaat er wel van uit (inclusief  fotomontages over windmolens in De Rietvelden) van molens van 75 tot honderd meter. ,,Wij zijn niet tegen windmolens, maar als je mensen probeert mee te nemen in de plannen, moet dat dus niet op deze manier. Maar moet het plan bespreekbaar zijn met de omwonenden.’’ 

Volledig scherm
Protest tijdens de commissievergadering in Den Bosch over windmolens op De Rietvelden. © BD/Jos van de Ven
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement