Volledig scherm
Hanne Schillemans en Ralph Timmermans, de regisseurs van Spin Echo. © Chris Korsten

Gloednieuw event Happening blinkt uit in creativiteit

DEN BOSCH – Het jaar is nog maar koud begonnen of er heeft zich al een evenement van formaat aangediend: Happening. Klein in omvang weliswaar, maar groot in daden. De soep met allerlei creatieve ingrediënten kookte zowat over. Het onconventionele Koudijs Kafé fungeerde als passend decor.

De getalenteerde woordkunstenaar Adrien Stanziani zorgde samen met de dansers Arjuna Vermeulen en Stefanie Boelens voor een smaakvolle ouverture. Aan de hand van een drietal thema’s ontstond al snel een onvervalste symbiose. ,,In het verleden ben ik vooral actief geweest als rapper. Sommigen kennen me nog als ‘Chapa’. Op een gegeven moment vond ik het interessanter om mijn woorden los te koppelen van de muziek”, deed Stanziani uit de doeken. ,,Ik ben mede-eigenaar van dansschool Cypher HQ. Via Bart van Velzen van Dukebox zijn we in aanraking gekomen met Adrien. Een prachtige kruisbestuiving, als je het mij vraagt”, onderstreepte Vermeulen.

Daarna presenteerde Jasper Toeli zijn ‘muzikale loopmachine’, een soort stellage van muziekinstrumenten die al dan niet rechtstreeks met elkaar verbonden waren. Binnen een mum van tijd sloten ongeveer dertig personen uit het publiek zich aan om samen één groot muzikaal spektakel neer te zetten.

,,Normaal zit ik achter de knoppen bij rockconcerten, maar deze kakofonie aan geluiden is een geheel nieuwe ervaring voor mij. Tis effe wennen”, reageerde geluidstechnicus Albert van Amstel.

Na een korte pauze legde het multidisciplinaire kunstzinnige gezelschap Spin Echo beslag op het podium. Een mix van muziek, dans en theater volgde. Terwijl de muzikanten een alom bekend kerstnummer speelden, kreeg het publiek dat veelal was neergestreken op oosterse tapijten, een ware marteling in de vorm van een demo waterboarding voorgeschoteld.

De organisatie was in handen van Lies Geven, een crewmember van StudiO73 en tevens citytrainer. ,,Het is geweldig om te mogen constateren dat er zoveel talent in deze stad rondloopt, zowel op het organisatorische als het puur kunstzinnige vlak”, aldus Leonie Gossens, projectleider bij Muzerije.

Volledig scherm
Een woordkunstenaar en twee dansers droegen gezamenlijk zorg voor de ouverture. © Chris Korsten
Volledig scherm
De deelname aan de muzikale loopmachine was overweldigend. © Chris Korsten
Volledig scherm
Waterboarding by Spin Echo. © Chris Korsten