Volledig scherm
Q-koorts verspreidde zich via besmette geitenhouderijen. © ANP

Hartenkreet aan Tweede Kamer: 'Vergeet Q-koortspatiënten niet'

DEN BOSCH - Duizenden Q-koortspatiënten in Brabant en de rest van Nederland dreigen in de kou te komen staan. Dat stelt de Provinciale Raad Gezondheid in een adviesbrief aan de Tweede Kamer en het Brabantse provinciebestuur.

"Van ongeveer 4000 Q-koortspatiënten weten we dat ze geen normaal leven meer kunnen leiden. Maar waarschijnlijk zijn het veel meer patiënten. Nog regelmatig worden nieuwe patiënten ontdekt. Ze kampen met veel hinder en klachten. Denk aan chronische vermoeidheid, spier- en gewrichtspijnen arbeidsongeschiktheid, depressiviteit, neiging tot suïcidaliteit, financiële nood; echt heel ernstig", zegt Myrtille Verhagen, senior beleidsadviseur bij BrabantAdvies.

Q-support, een stichting die opkomt voor de belangen van Q-koortspatiënten en onderzoek doet naar de ziekte, houdt na dit jaar op te bestaan. Daarmee valt een belangrijk vangnet voor de patiënten weg, stelt de Provinciale Raad Gezondheid, onderdeel van BrabantAdvies, het belangrijkste adviesorgaan van de provincie. De raad pleit voor een onafhankelijk kennis- en adviescentrum zoönosen (infectieziekten die van dier op mens worden overgedragen). Daarnaast moet de provincie haar best doen om lotgenotencontact in stand te houden. De raad, voorgezeten door burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom, baseert zich op gesprekken met onder anderen patiënten, artsen en bestuurders.

De Q-koorts, die op een geitenhouderij in 2007 in Herpen uitbrak en zich in de jaren daarna over het land verspreidde, kostte al zeker 74 mensen het leven. Waarschijnlijk zijn het er meer; de kans is groot dat mensen zijn overleden terwijl de diagnose Q-koorts nooit is gesteld.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.