Volledig scherm
Het Katholiek Nieuwsblad © BD

Heibel bij Katholiek Nieuwsblad: hoofdredacteur én directeur weg

DEN BOSCH - Het Katholiek Nieuwsblad is onthoofd: zowel hoofdredacteur Anton de Wit als directeur Patricia Kager hebben hun functie neergelegd na het conflict met het bestuur. Volgens een mededeling op de website van de in Den Bosch gevestigde krant is het conflict terug te voeren op een 'aanhoudend verschil van inzicht met betrekking tot de organisatie'.

De Wit en Kager traden pas vorig jaar aan bij het Katholiek Nieuwsblad, waar het al jaren onrustig is. Eerder sneuvelden ook al de hoofdredacteuren Mariska Orban-de Haas (2013) en Henk Rijkers (2017). 

De Wit begon in maart 2017. Hij ontkent dat het bestuur ontevreden was over de journalistieke koers van de krant. ,,Het is misschien moeilijk voorstelbaar, maar het ging écht over de bedrijfsmatige organisatie. En op een gegeven moment kom je dan in een situatie dat het wederzijds vertrouwen is beschadigd. Maar we hebben afgesproken dat we er niet te veel over naar buiten brengen. Er zijn alleen maar verliezers hier."

Zesduizend abonnees

In de summiere verklaring  op de website is te lezen dat redactiecoördinator Susanne van den Berk en eindredacteur Peter Doorakkers voorlopig de taken van de hoofdredacteur op zich nemen. Antonia Willemsen stapt uit het bestuur en is voorlopig waarnemend directeur van de krant. Het Katholiek Nieuwsblad bestaat sinds 1983 en heeft volgens De Wit zesduizend abonnees. Die zijn voornamelijk te vinden in de conservatieve hoek van het katholieke geloof. 

Quote

Voor mij is dit ook een persoon­lijk drama

Ex-hoofdredacteur Anton de Wit

Bestuursvoorzitter Cecile de Quay, een nazaat van de vroegere minister-president Jan de Quay, was zaterdagmiddag niet voor commentaar bereikbaar.  Anton de Wit zegt te hopen dat het Katholiek Nieuwsblad de problemen te boven komt: ,,Ik geloof echt dat er behoefte is aan zo'n katholieke krant. Maar voor mij is dit ook een persoonlijk drama. Ik had er een goedlopende freelancepraktijk voor opgegeven."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement