Volledig scherm
Aankomst van vluchtelingen uit Ter Apel bij het Autotron. © Marc Bolsius

Helft van Brabantse gemeenten doet niets aan asielopvang (stelling)

DEN BOSCH - Meer dan de helft van de gemeenten in het verspreidingsgebied van het Brabants Dagblad heeft nog geen enkele rol gespeeld bij de opvang van asielzoekers, zo blijkt uit onderzoek van het BD. Woordvoerder Robert Ploeg van het COA: "Veel gemeenten doen alsof hun neus bloedt.''

Nederland is het enige Europese land waar vluchtelingen nog niet op straat slapen. Door het nog altijd nijpende tekort aan opvanglocaties is dat echter steeds moeilijker te realiseren. Het aanbieden van een opvangplek is niet verplicht voor Nederlandse gemeenten, velen doen het dan ook niet.

Boekel
Een van de gemeenten die geen locatie voorhanden zegt te hebben voor noodopvang is Boekel. Een gymzaal kan echter al een mogelijkheid voor opvang zijn, ondanks de aanwezigheid van verenigingen. De gemeente Goirle vond dat laatste bijvoorbeeld geen reden om sporthal de Haspel niet aan te bieden. Bijna een week lang konden asielzoekers er terecht, hoewel de zaal was volgeboekt. Ook in Oisterwijk konden kinderen even niet sporten in gymzaal de Kikkenduut.

Loon op Zand
Voor opvang voor een langere tijd komen leegstaande kantoorgebouwen of verzorgingstehuizen in aanmerking. "Maar we zijn maar een kleine gemeente, een locatie voor driehonderd mensen hebben we gewoon niet”, aldus de gemeente Loon op Zand. Onzin, volgens COA-woordvoerder Robert Ploeg. "Er kan ook creatiever worden gedacht. Elke gemeente heeft wel vier hectare grond vrij. Wij bouwen er wel een tent. Iedereen heeft plek, maar niet iedereen wil.”

In het Brabants Dagblad van 11 november lees je welke gemeenten niets doen aan opvang van asielzoekers. Lees ook meer over de opvang van vluchtelingen in Brabant op bd.nl/vluchtelingen.