Volledig scherm
Het Theater aan de Parade © copyright Marc Bolsius

Herbouw Theater aan de Parade met tweede zaal blijkt mogelijk; niet alleen de kelders blijven behouden

UPDATEDEN BOSCH – Nog geen twee weken voor de gemeenteraadsverkiezingen is er weer meer duidelijkheid over het nieuwe Theater aan de Parade. Uit onderzoeken blijkt een tweede zaal mogelijk, wordt er meer (her)gebruikt dan alleen de bestaande kelders van het theater en moet het nog steeds mogelijk zijn om in juli 2023 een nieuw theater te hebben.

Wat ontbreekt in de brief van het college van B en W aan de gemeenteraad over de stand van zaken is een financieel overzicht. De raad heeft vastgelegd dat het nieuwe theater maximaal vijftig miljoen euro (prijspeil 2012-2013) mag kosten, maar geeft bij het rapport over hoe het theater er uit komt te zien geen enkel cijfer. 

Volgens verantwoordelijk wethouder Huib van Olden betekent het dat het theater nu voor 55 miljoen euro gebouwd moet worden. ,,Wij weten met deze onderzoeken dat het voor die prijs kan. Omdat het een van de voorwaarden voor het onderzoek was.'' Ondanks die wetenschap kan en wil Van Olden geen financiële onderbouwing geven.  

Tekst gaat onder de afbeelding door

Volledig scherm
De basis van een nieuw Theater aan de Parade. Rechts de grote zaal (rood), links de tweede zaal (blauw-paars) op de eerste verdieping en de horeca (geel). © Afbeelding Stevensvandijck

Ook theaterdirecteur Harry Vermeulen weigert voorlopig inzicht te geven in de kosten die het theater gemaakt heeft voor de Sint-Cathrienkerk. De kerk zou de komende drie jaar als alternatief gebruikt en gehuurd worden. Die overeenkomst is per 1 juli van dit jaar opgezegd, maar Vermeulen wil dus nog niet zeggen hoeveel het theater kwijt is aan voorbereidende kosten om de kerk als theater geschikt te maken en de huur die voor de kerk al betaald is. ,,Dat komt bij de jaarreking 2017, in juni'', aldus Vermeulen. 

Tweede zaal met 450 tot 500 zitplaatsen

Volledig scherm
Theater aan de Parade © Sandra Peerenboom

Nadat het college van B en W medio vorig jaar zelf besloot de stekker te trekken uit het nieuwbouwplan met de verspringende gevels, met ruim zeventig miljoen euro veel te duur, wilde de meerderheid van de gemeenteraad een aanvulling op het alternatieve plan van het college; niet alleen een grote zaal in het nieuwe theater, maar ook een tweede zaal. Uit de onderzoeken blijkt nu dat een grote zaal met negenhonderd tot duizend zitplaatsen en een multifunctionele ruimte/tweede zaal met 450 tot 500 zitplaatsen dan wel duizend staanplaatsen mogelijk is. De ruimte is er voor en uit onderzoek blijkt ook dat het theateraanbod, evenementen en activiteiten voldoende is om een dergelijke tweede zaal te bouwen. Ook in samenwerking met zalen zoals de Verkadefabriek en Willem 2.

Uit het onderzoek blijkt ook dat een theaterrestaurant gecombineerd met een theatercafé de beste keuze is. Een zelfstandige en stevige horecafunctie zou te risicovol voor de exploitatie zijn en te veel ruimte kosten.

Aanvankelijk was het de bedoeling om alleen de kelders van het huidige theater overeind te houden en de rest van het pand aan de Parade te slopen. De gemeente zou meer van het huidige pand willen gebruiken: de hef-installatie voor de toneeltoren, de belangrijkste funderingen, de inmiddels gesloten filmzaal met hellende vloer (te gebruiken als auditorium), de zware betonwand middenin het theater en de betonschijven die de huidige grote zaal dragen.

Later meer.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement