Volledig scherm
De strook Sint-Theunislaan tussen Eekbrouwersweg en Klokkenlaan is aan herontwikkeling toe. © Roy Lazet

Het is altijd herrie in Den Bosch-Noord

DEN BOSCH - Den Bosch Noord. Waarom zou je er komen en wie wil er wonen? De ooit populaire wijk heeft haar beste jaren achter zich en dreigt het muurbloempje van de uitbreidingswijken van de stad te worden.

Het is altijd herrie in Noord. Uit welke hoek de wind waait, maakt geen verschil. Dat komt doordat de ruitvormige wijk ligt ingesloten tussen twee snelwegen en twee spoorlijnen. De Werkgroep Noord zette het al in 2014 en 2015 helder op papier in haar visie: 'Van bloemkoolwijk naar vitale stadswijk'.

In de werkgroep zitten onder andere de stedenbouwkundigen en architecten Jan Verkuylen, Frank Zuijlen en Arjo Storm, alle drie ook bewoners van Noord. Twee jaar na verschijning van hun rapport is er weinig opgelost. Noord lijdt nog steeds onder verkeersproblemen, fijnstof, lawaai, verrommeling, armetierig groen en ontbeert een hart.

Bloemen
Noord moet geen muurbloempje blijven en kan veel aantrekkelijker worden, vindt de werkgroep. Een begin is al gemaakt. Maurits Tax van de werkgroep Natuur op Noord heeft met onder andere stadsecoloog Johan Mees en Helicon-studenten een vergroeningsplan gemaakt voor de Bruistensingel. ,,In het najaar ingezaaide wilde bloemen kleuren straks de drukke weg. Dat moet ook vliegend gespuis als bijen en vlinders aantrekken", legt Tax uit.

Daarnaast ijvert Noord met de wijken Rosmalen en Maaspoort voor het beperken van de snelheid op de A59 en de A2 tot 100 kilometer per uur. Dat is hard nodig om lawaai en luchtvervuiling terug te dringen.

Lees meer over Den Bosch-Noord in de editie Den Bosch van het Brabants Dagblad van zaterdag 18 februari.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.