Volledig scherm
De tuin van de pastorie te Nuenen van Vincent van Gogh kocht Het Noordbrabants Museum vorig jaar voor 1 miljoen euro uit particulier bezit. © ANP Handouts

Hoe koop je een Van Gogh?

DEN BOSCH - Charles de Mooij, directeur van Het Noordbrabants museum, kocht dinsdagnacht zelf de Collse Watermolen,  een schilderij van Vincent van Gogh bij het veilinghuis Sothebys. 

Het schilderij was opgenomen in de veiling van impressionistische en moderne kunst, een veiling waarbij schilderijen en beelden werden geveild van onder meer Marc Chagall, Henry Moore, Pablo Picasso, Paul Delvaux en Salvador Dali. Er werd dinsdagnacht goed verkocht: voor 270 miljoen dollar met als uitschieter een werk van Marc Chagall dat werd verkocht aan een onbekende Russische bieder voor ruim 19 miljoen dollar.  

Het Noordbrabants Museum was ruimschoots van te voren op de hoogte gebracht dat een Van Gogh uit zijn Brabantse periode op de veiling zou komen. Het is in de kunstwereld algemeen bekend dat het Bossche museum zijn collectie graag wil aanvullen. De Mooij reisde vorige week naar New York om het schilderij te zien . ,,Ik wist dat het schilderij op de veiling kwam, we hebben uitgebreid gesproken met medewerkers van het Van Gogh Museum in Amsterdam dat als Van Gogh-expert het schilderij in Amsterdam heeft bekeken. Daar hebben ook medewerkers van ons museum het gezien."

Sothebys had als richtprijs een bedrag van twee tot drie miljoen dollar opgegeven. Om mee te bieden moest het museum zich van tevoren aanmelden. De Mooij bood dinsdagnacht telefonisch. ,,Het was spannend er waren meer bieders. Ik had een maximumbedrag tot hoever ik kon gaan. Maar het viel uiteindelijk mee."

Het schilderij kostte De Mooij 3.1 miljoen dollar. Als alle kosten zijn opgeteld, zal  de kostprijs uitkomen op 3 miljoen euro.  Het schilderij komt over een paar weken naar Nederland. Het Noordbrabants Musedum heeft al twee werken van Van Gogh in bezit: De spittende boerin en de vorig jaar gekochte aquarel De tuin van de pastorie in Nuenen.  

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement