Monique Gloudemans.
Volledig scherm
Monique Gloudemans. © copyright Marc Bolsius

Hoe vier je carnaval als je bijna niks ziet? 'Hé Monique, hier staat je pilsje'

DEN BOSCH – Carnaval is een feest voor iedereen. Nog een paar nachtjes slapen en Oeteldonk puilt uit. Maar hoe vier je carnaval als je (bijna) niets ziet?‘  Monique Gloudemans (53), haar broer  Leon en zusje Simone zijn alle drie zeer slechtziend. Foutje in hun dna: pigmentvlekken op hun netvlies zorgen ervoor dat ze vlekken en licht zien. 

De familie Gloudemans is zo’n echte Oeteldonkse familie. Al sinds jaar en dag zijn ze lid van carnavalsvereniging De Herrieschuppers.  ,,Zonder de club zouden wij geen carnaval kunnen vieren", aldus Monique.  Wat waar ze ook gaan en staan, altijd loopt er iemand met haar en Leon mee, als ze op sjouw zijn door de stad. ,,Een hand op mijn schouder, een hand in je nek, zodat je ‘gestuurd’ wordt. En als we bijvoorbeeld bij De Smidse zijn, dan tikt het barpersoneel met het bier mijn hand aan voordat ze ‘m neerzetten: ‘Hé Monique, hier staat-ie’. Het zijn van die kleine dingen die helpen, die zorgen dat je je welkom voelt.”

Nee, ze vindt niet dat er veel gedaan kan worden om het voor mensen die slecht zien makkelijker te maken om te carnavallen. ,,Ja, in sommige kroegen zou het fijn zijn als het niet zo pikdonker is. Of als er niet van die versiering hangt die zo reflecteert. Maar er is al veel veranderd. Nu staan bijvoorbeeld overal toiletwagens in de stad. Want ga in een stampvolle kroeg de wc maar eens zoeken. Die krijg ik niet gevonden.”

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement