Volledig scherm
Stadsecoloog Johan Mees in het Bossche Broek. ,,Saai grasland met distels moet weer een kleurrijke bloemenzee worden". © copyright Marc Bolsius

Hoger waterpeil in Bossche Broek moet van saai grasland kleurrijke bloemenzee maken

DEN BOSCH - Het Bossche Broek is niet alleen het paradepaardje van Den Bosch. Het natuurgebied is ook de opvangbak die de stad bij hoog water moet behoeden voor natte voeten. Maar nu blijkt het broek ineens te droog. Hoe kan dat nou?

Den Bosch bulkt van het water. Dommel, Dieze en Aa, Zuid-Willemsvaart, tal van zandwinningsplassen en wielen. We hebben in de eenentwintigste eeuw dat water aardig onder controle. Het spoelt ons nog maar zelden over de voeten. Tegenwoordig brengt water vooral plezier en ontspanning. 

Moeraszone

Door klimaatveranderingen komt er wel steeds meer water op ons af. Aan de andere kant snakt de natuur naar water. Vorige week verraste Staatsbosbeheer met de waarschuwing dat Het Bossche Broek te droog is. Onder meer dammen, duikers en stuwen moeten er voor zorgen dat het waterpeil op een aantal plaatsen omhoog gaat. Zo kan een moeraszone ontstaan, die beter is voor plant en dier. 

Quote

De graslanden in het Bossche Broek moeten weer kletsnat worden

Johan Mees Stadsecoloog

Met stadsecoloog Johan Mees nemen we poolshoogte in het natuurgebied van Staatsbosbeheer aan de rand van het stadscentrum. Waarom moet het waterpeil in het Bossche Broek omhoog? Mees: ,,De graslanden moeten weer kletsnat worden.  Dan krijgen allerlei planten en dieren die hier van nature horen weer een kans. Nu zien we veel witbol, weegbree en distels in saai grasland.  In het zuiden van het gebied is het drassiger. Daar vind je allerlei interessante soorten."

Lees deel 1 van de serie Den Bosch Waterstad in de editie Den Bosch van het Brabants Dagblad van maandag 17 juli. 

  1. Wat zijn dat voor teksten?

    Wat zijn dat voor teksten?

    Di. 26 sept. De bedenkers hopen op een glimlach van voorbijgangers. En dat lijkt aardig te lukken bij Studio Reinoud en Jules, op de hoek van de Handelskade en de Zuid-Willemsvaart. Met kleine letters is op het raam te lezen dat we te maken hebben met grafisch ontwerpers, webbouwers en tekstschrijvers. Deze dertigers noemen zichzelf ook wel grapjassen. Voorbeelden daarvan plakken ze om de zoveel weken op de ruit. 'Absoluut geen kleurverschil' is daar sinds een paar dagen te lezen.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.