Volledig scherm
Peer Smulders. © Peter van Hoek.

Hoogbejaarde (97) overleden na ongeluk met doorrijder in Rosmalen: 'Een legende is niet meer'

ROSMALEN – De automobilist die zaterdagmiddag op de Deken van Roestellaan in Rosmalen een voetganger schepte en daarna doorreed, heeft zich alsnog op het politiebureau gemeld. Dat laat een politiewoordvoerder weten aan het Brabants Dagblad. Volgens tientallen bekenden en kennissen is het slachtoffer, de 97-jarige Peer Smulders, in het ziekenhuis overleden aan zijn verwondingen.

Het overlijden van Smulders, ook wel bekend als de bekendste kluizenaar in Rosmalen, komt bij veel mensen hard aan. Op sociale media stromen de condoleances en steunbetuigingen binnen.

,,Zijn boerderij en beestjes waren zijn alles”, weet Jos van Son, wethouder in Den Bosch. ,,Altijd in voor een praatje als ik langs kwam gefietst. En dan slachtoffer worden van een aanrijding met een doorrijder. Bizar!”

Kluizenaarsbestaan

Smulders werd zaterdagmiddag op de kruising van de Van Meeuwenstraat met de Deken van Roestellaan in Rosmalen aangereden door een auto. Hij werd met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De bestuurder van de auto reed door, maar meldde zich later alsnog op het politiebureau.

Smulders leefde in een afgelegen boerderij in Rosmalen met wat koeien en soms de kat van de buren als enige gezelschap. ,,Als ik niet meer voor mijn koeien kan zorgen, hoeft het voor mij niet meer", vertelde hij jaren geleden.

Begrip

In Rosmalen en omstreken was hij een begrip. ,, Het is helaas echt waar. Een Maliskampse legende is overleden door een triest ongeval”, laat Mieke Heijmans weten op Facebook. 

Smulders woonde zijn hele leven in Rosmalen en was de jongste van zes. Hij had vier zussen. Een broertje overleed als peuter aan mazelen. Zijn moeder was 44 toen hij werd geboren.

Respect

Rinie van de Broek vult aan: ,,Ik heb alle respect voor deze man. Hoe hij zijn werk nog beoefende op de ouderwetse manier op die leeftijd. Dat is de kracht van de Rosmalense mens. Een voorbeeld voor ons allemaal.” Volgens Leonie van Heck was Smulders 'een heel bijzondere lieve man'.

De politie doet onderzoek naar het ongeluk, meldt een woordvoerder. Het rijbewijs van de doorrijder is tot die tijd afgepakt.