Volledig scherm
Zelfmoorddeskundige Ad Kerkhof © Zembla

Hoogleraar over drama Stedelijk Gymnasium: ‘Houd kwetsbare leerlingen in de gaten’

DEN BOSCH - Het Stedelijk Gymnasium in Den Bosch moet na de trieste zelfdoding van een docent extra waakzaam zijn op signalen van kwetsbare scholieren. Die oproep doet Ad Kerkhof, hoogleraar suïcidepreventie, in gesprek met het Brabants Dagblad. De mogelijkheid bestaat dat kinderen die ongelukkig zijn of worstelen met een depressie zich nu aangetrokken voelen om hetzelfde te doen. “GGZ en Slachtofferhulp moeten goed in gesprek gaan met de kinderen die het hebben zien gebeuren.”

Het Stedelijk Gymnasium in Den Bosch vangt maandagochtend leerlingen op nadat een docent van het gebouw sprong. Voor alle leerlingen is slachtofferhulp beschikbaar.

'Extra indruk'
Voor de kinderen maakt deze gebeurtenis extra indruk omdat de overleden persoon een docent betreft, zegt Kerkhof. “Door leerlingen worden docenten vaak gezien als wijze en verstandige mensen die controle over hun leven hebben. Als zo’n voorbeeldfiguur besluit om uit het leven te stappen, heeft dat een buitengewoon indringend effect”, licht de hoogleraar van de Vrije Universiteit Amsterdam toe.

Hoe ga je als school met zo’n verschrikkelijke gebeurtenis om? “De beste manier om dit te verwerken is om er openlijk over te praten, met alle betrokkenen.” Hij pleit voor een directe benadering. “Zijn er scholieren die met dezelfde gedachten rondlopen? Vraag het. Het is heel belangrijk om open en transparant te praten over de aanleidingen tot suïcide en er goede voorlichting over te geven.”

Professionele hulp
Zo nodig moet de school hulp inschakelen, vindt Kerkhof. Scholieren die de suïcide hebben zien gebeuren, maar ook de scholieren die het niet hebben gezien maar wel vernomen, kunnen samen met hun ouders gebruikmaken van de website www.113online.nl. "Daar zijn deskundige hulpverleners bereikbaar, desnoods anoniem. Dat geldt ook voor de lezers van dit artikel die mogelijk zelf nu sterker aan suïcide denken als een laatste nooduitgang uit wanhoop en misère."

Waarom de docent de school als locatie koos voor zijn wanhoopsdaad, is niet duidelijk. Misschien had hij daar een speciale reden voor, maar dat hoeft niet zo te zijn. Kerkhof: “Mensen die met de gedachte spelen om zelfmoord te plegen, zijn gekweld door het bestaan en willen ontsnappen aan hun wanhoop. Zij willen stoppen met denken en voelen en houden soms met niemand meer rekening."

Kerkhof gaat verder: "De kans is aanwezig dat deze docent geen moment aan de gevolgen voor de leerlingen heeft gedacht. Iemand die zo radeloos en wanhopig is, wil uiteindelijk maar een ding: een einde maken aan zijn emotionele ontreddering.”

Reactie school
De directie van het Stedelijk Gymnasium in Den Bosch heeft geschokt gereageerd op het overlijden van de docent ,,Het is een hele treurige dag", vertelt rector Schoemaker. ,,Het heeft een enorme impact op de school, de leerlingen en collega's."

Het Stedelijk Gymnasium telt ruim achthonderd leerlingen.

Lees morgen meer over het drama op het Stedelijk Gymnasium in Den Bosch in het Brabants Dagblad.