Volledig scherm
De gemeente wil de warenmarkt op woensdag nieuw leven inblazen. Terrassen moeten dan een maatje kleiner uitvallen. © Sandra Peerenboom

Horeca-ondernemers willen terras niet verkleinen voor Bossche warenmarkt

DEN BOSCH - ,,Een gemiste kans van de gemeente'', zegt Bert Henkelman over de nieuwe opzet van de warenmarkt op de Markt waar zijn café De Paternoster is gevestigd. Hij juicht het toe dat de gemeente de warenmarkt op woensdag nieuw wil inblazen. Maar hij vindt het jammer dat de terrassen voortaan op woensdag een maatje kleiner moeten zijn.

Na jaren van overleggen en soebatten is het dan toch zo ver: de nieuwe indeling van de warenmarkt in Den Bosch is vanaf komende woensdag een feit. Dan staan de kramen op de woensdag voortaan aan de rand van de Markt opgesteld, als een (bijna) gesloten wand.

Al jarenlang moeten horeca-ondernemers aan de Markt op woensdag hun terrasruimte terugbrengen van 8 meter naar 6 meter vanaf de gevel. Omdat de warenmarkt de afgelopen jaren 'nogal was uitgedund' was het niet nodig om de terrassen te verkleinen.  Maar vanaf woensdag moet het wekelijks een maatje kleiner zijn dan de afgelopen jaren het geval was. Dat valt verkeerd bij de eigenaren van brasserie Top. ,,Wij zetten het terras neer zoals we dat gewend zijn. Anders scheelt het ons zeven tafels met stoelen en die kunnen wij goed gebruiken voor onze gasten'', zegt Dirk Jan Top. 

Henkelman zegt zich wel te willen houden aan de inkrimping. ,,Met een iets andere opstelling kan ik hetzelfde aantal tafels en stoelen kwijt. Maar als de gemeente het hele project een meter of twee had opgeschoven dan hadden alle terrassen de ruimere afmeting kunnen hebben.''