Volledig scherm
Willeke van Heumen uit Den Bosch geeft taallessen. "Wie de taal begrijpt, heeft minder problemen.” © Marc Bolsius

‘Ik zie de eigenwaarde van mensen groeien’

DEN BOSCH - Mensen maken het verschil in het onderwijs. Zes weken lang brengt Brabants Dagblad Helden van het Onderwijs over het voetlicht. Nomineer ook uw held via: bd.nl/helden​.

door Jarry Popelier

We schrijven het jaar 2007. Media berichten dat allochtonen te beroerd zijn om Nederlands te leren. Onzin, denkt Willeke van Heumen (60) uit Den Bosch. "Ieder mens wil leren!” Ze heeft een eigen praktijk en geeft taal- en rekenonderwijs. Met die achtergrond besluit ze met Marjohn van de Ven om gratis taallessen te verzorgen. "We zijn gaan flyeren bij de Aldi, Lidl, overal. We hadden al snel een groep van 25 bij elkaar. Eerst vooral gesluierde vrouwen, nu ook mannen, uit alle bevolkingsgroepen.” Inmiddels heeft de stichting ABC leer mee zo’n 500 leerlingen per jaar, die op maat worden bediend door 8 docenten en 70 vrijwilligers, op 5 verschillende locaties. "Sommige deelnemers spreken amper Nederlands als ze hier binnen komen, anderen studeren aan de universiteit en lopen daar steeds tegen dezelfde taalproblemen aan. Wij gaan uit van de letters, waar anderen uitgaan van woorden en klanken. Daar lopen veel mensen op vast, daarom lukt het hier vaak beter.”
Niets is verplicht De lessen duren anderhalf uur per keer, zijn nog steeds gratis en vrij toegankelijk. "En als iemand het even druk heeft met andere zaken, is dat ook geen probleem. Dan pakken we het daarna weer op. Er is bij ons niets verplicht.” Het project kost Willeke veel tijd, maar daar krijgt ze een hoop energie voor terug. "Het is niet alleen taal, je ziet ook de eigenwaarde bij mensen toenemen. Wie de taal beter begrijpt, loopt tegen minder problemen aan. Sommigen vertellen er zelfs een prettiger mens van te worden. Als je dat kunt bereiken, in relatief korte tijd, is dat toch geweldig?”
Het BD is nog op zoek naar De Helden van het Onderwijs. Nomineer uw held via bd.nl/helden. Daar leest u ook het laatste onderwijsnieuws uit de regio.