De Leonarduskerk in Den Bosch stond dit jaar nummer 13 op de lijst van mooiste gesloopte kerken. De kerk ging in 1973 plat. Ook kerkmeubilair en ramen en muurschilderingen gingen verloren.
Volledig scherm
De Leonarduskerk in Den Bosch stond dit jaar nummer 13 op de lijst van mooiste gesloopte kerken. De kerk ging in 1973 plat. Ook kerkmeubilair en ramen en muurschilderingen gingen verloren. © Wies van Leeuwen

In Brabant sinds 1800 450 kerken gesloopt

De sloop van de Leonarduskerk in Den Bosch.
Volledig scherm
De sloop van de Leonarduskerk in Den Bosch. © Wies van Leeuwen

Brabant telt nog zo'n 600 kerken. Vele daarvan zijn al gesloten, krijgen of kregen een nieuwe bestemming of dreigen te worden gesloopt. Architectuurhistoricus Wies van Leeuwen bracht de sinds 1800 verdwenen Brabantse kerken in kaart. 

,,In Brabantse dorpen en steden zijn de schimmen aanwezig van verloren monumenten", zegt architectuurhistoricus Wies van Leeuwen. ,,Terughalen gaat niet. Daarom hebben we er maar een boek van gemaakt." Gelukkig zijn er nog veel afbeeldingen en foto's. Van Leeuwen ondernam een speurtocht naar wat nog herinnert aan het verloren erfgoed en toont de 130 mooiste gesloopte kerken van deze provincie.

Quote

,,Deze gebouwen zijn ooit de spil geweest waar het leven in een wijk om draaide, ankerpun­ten van het dagelijks leven en bronnen van herinnering"

Wies van Leeuwen, architectuurhistoricus

Kerken wijzen niet alleen geestelijk de weg. Ze vormen ook bakens in stad of dorp. ,,Deze gebouwen zijn ooit de spil geweest waar het leven in een wijk om draaide, ankerpunten van het dagelijks leven en bronnen van herinnering", zegt van Leeuwen. Brabant telt nog zo'n zeshonderd kerken, waarvan er vele ook met sloop worden bedreigd. Vaak tot verdriet van zowel gelovigen als ongelovigen. 

Te leeg, te duur

Maar de gebouwen zijn te groot, te leeg, te duur. Een andere bestemming ervoor vinden is moeilijk. De afgelopen twee eeuwen zijn zo'n 450 kerken in deze provincie geheel of gedeeltelijk gevallen door sloop, brand, storm, overstroming, oorlogsgeweld of verwaarlozing. 

Wies van Leeuwen: De verdwenen kerken van Noord-Brabant, W Books, 24,95 euro. Van Leeuwen biedt het eerste exemplaar van het boek woensdag 20 september aan aan Bisschop De Korte bij boekhandel Adr. Heinen in Den Bosch.