Volledig scherm
Klaus Ross © Klaus Ross Center

In de schaduw van Klaus Ross

VENLO - Zelf kwam Erica Wierstra ook wel eens in het Duitse Bracht. Daar, in de kliniek die nu gesloten is op last van de Duitse autoriteiten, onderging dochter Kitty haar alternatieve kankerbehandelingen. Het was prijzig, 7.000 euro moest er worden overgemaakt, maar het was de laatste kans die ze hadden. Nederlandse artsen konden niets meer voor Kitty doen. De tumor bij haar heiligbeen lag te dicht bij de zenuwen om verwijderd te kunnen worden. De familie zamelde geld in voor een behandeling vlak over de grens bij Venlo.

Moeder Erica ontmoette er natuurlijk de hoofdbehandelaar, Heilpraktiker Klaus Ross. Maar ook de Nederlandse oprichter, André Hartel, bemoeide zich nadrukkelijk met de behandeling, herinnert ze zich. "Mijn dochter is in juni, juli en augustus 2015 in de kliniek geweest. Toen zag je de breuk tussen André en Klaus al ontstaan. Ze hadden regelmatig onenigheid. André wist bijvoorbeeld dat glucoseblokkers maximaal 20 minuten voor toediening via het infuus klaargemaakt moesten worden. Maar Klaus deed dat dan 's ochtends al, vóór de patiënten er waren. Daarover hadden ze fikse ruzie."

Het is in die tijd dat Klaus Ross en de geestelijk vader van de kliniek, André Hartel, uit elkaar gaan. Klaus Ross gaat in zijn eentje verder en doopt het bedrijf om tot Klaus Ross Center. Vele Nederlanders blijven hem bezoeken tot het op 27 juli 2016 gruwelijk misgaat. Drie mensen die op die dag behandeld worden met onder meer een glucoseblokker overlijden kort daarna. Een van hen is de 43-jarige Joke van der Kolk uit Wijk en Aalburg.

En André Hartel? Die koos in de zomer van 2015 al zijn eigen pad, weet Erica Wierstra. "Op een gegeven moment liep het conflict zo hoog op dat André is vertrokken, en wij ook. De behandeling sloeg best aan, dus daar zijn we met André mee doorgegaan. Hij hielp ons aan glucoseblokkers, in korrelvorm. Die korreltjes kun je zelf innemen. We hebben ze één keer bij hem opgehaald, in Limburg, de naam van het dorpje weet ik niet meer. Later stuurde hij de spullen per post op."

Dat het allemaal niet mag baten blijkt in oktober 2015, als Kitty op 30-jarige leeftijd overlijdt.

Dat glucoseblokkers zoals 3-Bromopyruvate gevaarlijk zijn, werd overigens pas onlangs bij het grote publiek bekend. Na de Klaus Ross-affaire raadden oncologen het gebruik van het medicijn unaniem af. Het wordt 'een extreem experimenteel middel' genoemd, dat nog onvoldoende getest is. De Vereniging tegen de Kwakzalverij meldt dat glucoseblokkers in Nederland verboden zijn. En dat is maar goed ook, vindt zij.

Ervaringsdeskundige
Wie is André Hartel, die zulke middelen kennelijk toch kon verstrekken? En hoeveel mensen werden of worden door hem nog steeds van 3BP voorzien? Hartel, die naar eigen zeggen al zes maanden in Italië zit, antwoordt wat omstandig op dat soort vragen. Hij vindt dat 3BP een middel is dat 'een bijdrage levert in de cirkel tegen kanker'. Hartel is geen dokter, heeft zelfs geen enkele opleiding in die richting, maar is wel ervaringsdeskundige. Als kankerpatiënt gebruikt hij 3BP zelf ook. In hooguit twee gevallen heeft hij andere kankerpatiënten iets uit zijn eigen 3BP-voorraad verstrekt, zegt hij.

De website van Hartel, www.kankerbehandelen.nl, is inmiddels uit de lucht. Eerder was daar te zien dat hij een nieuw aanbod voor kankerpatiënten had ontwikkeld. Er werden thuisbehandelingen aangeboden. Bestaande uit een glucoseblokker, voedingsadvies, ontzuren, ontgiften, mineraalopbouw en het opbouwen van het immuunsysteem. Een behandelaanbod dat sterke overeenkomsten vertoont met dat van Klaus Ross.

Op dezelfde website bood Hartel ook een verblijf in een Italiaanse kliniek aan. De kosten bedragen 6.000 euro exclusief reis en huisvesting. In opzet is de behandeling in de kliniek gelijk aan de thuisbehandeling.

Volgens Hartel zijn de thuisbehandelingen echter nooit echt van de grond gekomen. "Je hebt geen controle meer op de patiënt. Daarom hebben we de stekker eruit gehaald. Een handjevol mensen heeft er gebruik van gemaakt." De benodigde middelen werden voorgeschreven door een arts wiens naam hij niet wil noemen, zegt hij. Zelf, beklemtoont Hartel, behandelt hij niemand. En de kliniek in Italië? Ook daar hebben een aantal mensen inmiddels gebruik van gemaakt, zegt Hartel. "Met hen gaat het bijzonder goed. Ze zullen dat ook met naam en toenaam gaan getuigen", kondigt hij aan. Maar de naam van de Italiaanse kliniek wil hij niet noemen.

Er zijn meer dingen die schimmig blijven. Zo is Hartel betrokken bij het bedrijf Global Health Center (GHC) in Nederweert dat kankerpatiënten eveneens thuisbehandelingen en behandelingen in Italië aanbiedt. Het bedrijf is in handen van Rob Kierkels, die in eerste instantie de betrokkenheid van Hartel ontkent. Maar na enig aandringen: "André is een vriend van me. Hij weet veel. Stel u heeft kanker, dan vult u op de website een intakeformulier in. Dan gaat André met al zijn kennis kijken waar u terecht kunt. Als het mogelijk is in het reguliere circuit, dan doen we dat. En anders zoeken we andere mogelijkheden. Zie ons als een touroperator: we regelen reis, verblijf, enzovoorts."

Website
​Overigens ontkent Kierkels, eveneens kankerpatiënt zonder medische opleiding, iets met glucoseblokkers te doen. Dat ook zijn website nu offline is, komt door de ophef rond Klaus Ross, vertelt hij. "Ik wil daar niets mee te maken hebben. Om iedere schijn te voorkomen hebben we de site even uit de lucht gehaald. Ik wil dat gedoe niet."

De ex-vrouw van André Hartel, Marijke van Bommel, denkt dat er een andere reden is dat GHC niet op naam van Hartel zelf staat. "Hij heeft geen geld, geen officieel adres, en de schuldeisers zitten achter hem aan. Hij heeft honderdduizenden euro's schuld." Hartel zelf ontkent deze uitleg.

De ex-vrouw weet ook nog andere dingen. Ze wijst er bijvoorbeeld op dat Hartel een tijdje een andere naam aannam: André Lamberts. Inderdaad verscheen hij onder die naam in een huis-aan-huisblad toen de kliniek in Bracht geopend werd. Zelf zegt Hartel echter dat hij onder dit pseudoniem een boek wil gaan schrijven. De journalist van het blad zou hem geadviseerd hebben dan ook dit pseudoniem in het artikel aan te houden.

Hartel zet zijn missie door, laat hij weten. Hij heeft te veel 'wonderen' gezien met kankerpatiënten. "En ik denk het gemeenschappelijke daarin te zien." De website zal uiteindelijk weer online komen en ook in de tussentijd weten mensen die hem nodig hebben, hem wel te vinden, zegt hij. Hij is in drie landen iets veelbelovends op het spoor en wil dit voor iedereen beschikbaar en betaalbaar maken. "Ik word daarbij gevolgd door een medische universiteit in Italië. Welke? Dat zeg ik niet."

Volg het laatste nieuws over de kliniek van Klaus Ross via bd.nl/klausross.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.