Volledig scherm
Han Looijen. © Levin den Boer en Paula van der

Informateur Looijen nu ook formateur Bossche coalitie grote vier én Rosmalens Belang

DEN BOSCH - VVD, D66, CDA, GroenLinks én Rosmalens Belang samen. Dat is de eerste optie voor een nieuw college van B en W in Den Bosch. Daarmee blijft De Bossche Groenen, winnaar van de verkiezingen (voorlopig) uit beeld. Informateur Han Looijen (wethouder in Zaltbommel) is dinsdagavond direct tot formateur benoemd.

Looijen presenteerde dinsdagavond zijn bevindingen en conclusies na gesprekken de afgelopen weken met de veertien fractievoorzitters in de nieuwe gemeenteraad. ,,Biechtstoelgesprekken'', aldus Looijen. Hij kreeg van de VVD de opdracht te kijken naar een 'stabiel meerderheidscollege, naar de kwaliteiten van de samenwerking in het verleden en naar de verkiezingsuitslag'.

Bij de verkiezingen op 21 maart kwam de VVD als grootste partij uit de bus, met vijf zetels. Ook D66 heeft vijf zetels, maar behaalde minder stemmen. CDA en GroenLinks behaalden vier zetels, de grote winnaar van de verkiezingen was De Bossche Groenen. De partij van Judith Hendrickx ging van 1 naar 3 zetels. Maar wordt na de gesprekken door Looijen gezien als een partij die te weinig bestuurlijke ervaring heeft, weinig stabiel is en niet zo snel bereid zou zijn tot het sluiten van compromissen.

Volledig scherm
Judith Hendrickx van De Bossche Groenen. © copyright Marc Bolsius

Rosmalens Belang is in de ogen van Looijen, de de gesprekken met de fractievoorzitters, wel een stabiele en loyale bestuurspartij die het evenwicht tussen de vier grote partijen niet zal verstoren. ,,De vier grootste partijen vormen een balans in zichzelf. Zij hebben een gedeelde visie over de stad en de dorpen'', aldus Looijen.

In een eerste reactie verklaarde Judith Hendrickx van De Bossche Groenen verrast te zijn. ,,Bij deze verkiezingsuitslag is er de morele plicht om ons aan tafel uit te nodigen. De kiezer wil naar een progressieve koers, nu is gekozen voor voortzetting van het huidige beleid. En dat wij onervaren zouden zijn, is een gezocht argument. Ik zit al acht jaar in de raad, mijn buurman (Will Hoeben, red.) is al vier actief in de raadscommissies en mijn buurvrouw (nieuweling Rianneke Mees, red.) traint zelfs gemeenteraden in het land.'' 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement