Volledig scherm
Cementrum in Den Bosch. © Sandra Peerenboom

Investeerder uit Schijndel wil deel van Cementrum in Den Bosch als museum en galerie

DEN BOSCH - Een deel MeierijMuseum, een deel galerie en een deel antiek. Die plannen heeft investeerder Roel Praagman uit Schijndel die het kantoorpand Cementrum op de hoek Sint-Teunislaan-Rompertsebaan in Den Bosch wil kopen. 

Opvallend is dat Oscar Schrover van Kunsthal Boschveld andere ideeën heeft over de invulling van het pand dat op de lijst staat om gemeentelijk monument te worden. Schrover heeft zich hard gemaakt voor het behoud van het Cementrum, is adviseur van Praagman, maar wil er graag diverse museale functies.

Volledig scherm
Cementrum. © marc bolsius

Het Cementrum (zeven verdiepingen en meer dan zesduizend vierkante meter vloeroppervlakte) is te koop nadat de plannen om er het Jeroen Bosch College te vestigen afketsten.  Praagman heeft het college van B en W gevraagd het pand met een boekwaarde van 2,4 miljoen euro aan hem te verkopen.

Volledig scherm
Roel Praagman. © CLEMENS LE BLANC

,,De contacten zijn gelegd omdat wethouder Huib van Olden mij belde, zijn vader heeft in het Cementrum gewerkt. Ik wil er graag aan de slag, maar mijn grote frustratie is dat het bij de gemeente door 87 molens moet’’, reageert Praagman (72) die in Den Dungen soortgelijke plannen had maar niet met de gemeente Sint-Michielsgestel tot een akkoord kwam. 

Praagman heeft al vergevorderde plannen met het pand. ,,Er is zoveel nog niet bekend maar wel beschikbaar over de geschiedenis van de Meierij dat een deel van het Cementrum als museum ingericht kan worden.’’ Een ander deel is bedoeld als galerie met doorlopende tentoonstellingen en weer een ander deel voor antiek. Praagman, fervent antiek-verzamelaar: ,,Mijn ideaal zou zijn om een soort veilingsysteem in het leven te roepen. Niet zozeer om geld te verdienen, maar antiek is gewoon mooi.’’

Wie betaalt bepaalt

Schrover ziet liever andere bestemmingen. ,,Er zijn nog zoveel waardevolle collecties die met Den Bosch te maken hebben en die we kunnen laten zien. Maar wie betaalt bepaalt.’’ 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement