Volledig scherm
Profielschets burgemeester © Bart Gotink/BD

Inwoners zien graag een vrouw als nieuwe burgemeester van Den Bosch

DEN BOSCH - De nieuwe burgemeester van Den Bosch moet bij voorkeur een vrouw zijn, zo blijkt  uit een enquête onder de inwoners van de gemeente. Den Bosch lijkt daarmee klaar met de keten van CDA-mannen in maatkostuum. Een verbinder met frisse, vooruitstrevende blik, zo staat te lezen in de profielschets voor een nieuwe burgemeester. 

De ambtsketting moet volgens de schets straks gaan naar iemand 'die moeiteloos schakelt tussen spijkerbroek en maatpak'. Iemand met 'daadkracht en bestuurlijke ervaring' en 'een breed internationaal netwerk om het boegbeeld te zijn van de veiligheids- en crisisaanpak'. Over nevenfuncties staat vermeld dat deze 'voor ons bespreekbaar zijn als ze aantoonbare meerwaarde voor onze gemeente hebben'.

Integer, sociaal en betrouwbaar

De profielschets is mede gebaseerd op een enquête onder de inwoners. In totaal deden 7085 inwoners van de stad mee aan die enquête. Een bijzonder hoog aantal, zo gaf Mike van der Geld (D66), voorzitter van de vertrouwenscommissie aan.  Zo deden er in Eindhoven 3219 mensen mee aan een vergelijkbare enquête. De deelnemers aan de vragenlijst konden eerst kiezen uit een lijst van vijftien eigenschappen. Daarna konden inwoners zelf nog eigenschappen aandragen. In dat vrije gedeelte ging de voorkeur het vaakst naar een 'vrouw',  gevolgd door de eigenschap 'boven de partijen staan'. Verder vinden mensen dat de burgemeester 'integer', 'sociaal' en 'betrouwbaar' moet zijn.

Van de voorgedrukte eigenschappen kozen inwoners het vaakst voor 'is betrokken bij de stad, de inwoners en ondernemers'. Ook een makkelijk omgang en het wekken van interesse in Den Bosch worden veel als eigenschappen genoemd.

De vacature staat vanaf 11 april open. Op 11 oktober is het de bedoeling dat de burgemeester wordt benoemd. 

Volledig scherm
Burgemeester Ton Rombouts. foto: Sandra Peerenboom © Sandra Peerenboom

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.