Volledig scherm
Mariken Ruiter. © Maarten van den Hurk/BD

'Je gaat heus niet dood van rondje fietsen door Brabantse land, maar...'

NISTELRODE/DEN BOSCH - Anderhalf jaar was Mariken Ruiter bezig met haar onderzoek naar de gezondheidseffecten van de Brabantse intensieve landbouw. Dat deed ze in opdracht van de Brabantse Milieufederatie. Maakt dat het minder objectief? 'Ik zou het heel jammer vinden als het met dat argument aan de kant wordt geschoven.'

Maar het is wel ‘veel’, alles bij elkaar opgeteld, de effecten van de intensieve landbouw in Brabant op de gezondheid van de inwoners. Dat was toch al wel bekend? Klopt. Toch miste de BMF een totaalplaatje, en daarvoor werd de 45-jarige Ruiter, arts en voormalig klinisch geneticus uit Nistelrode, ingeschakeld. ,,Er is wel veel onderzoek gedaan, maar dat is vaak ingewikkeld leesbaar of enkel bekend bij wetenschappers. Nu is er een begrijpelijk opgeschreven overzicht van alle relevante kennis die er is.”

Dat totaaloverzicht heeft Ruiter 'toch wel' verrast. ,,Als je het eens op een rijtje zet: ammoniak, fijnstof, zoönosen, geuroverlast, het feit dat steeds meer bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica. Het is nogal wat. Brabant is ontzettend dichtbevolkt qua mensen én qua vee en is daarmee een uniek gebied, dat als voorbeeld kan dienen voor de rest van de wereld. Hier zie je wat er gebeurt als veel mensen en dieren zo dicht op elkaar wonen. En dat mensen op een gegeven moment in opstand komen, als ze zien dat hun gezondheid in gevaar komt." Maar ,,het is heus niet zo dat je dood neervalt als je een rondje gaat fietsen over het platteland”.

Vrijdag werd het rapport aangeboden op het Provinciehuis in Den Bosch.