Volledig scherm
De windmolen bij Treurenburg richting Engelen. © Marc Bolsius

Je krijgt een windturbine naast de deur en je hebt niets te zeggen

ENGELEN - Brabantse gemeenten en de provincie moeten bij de plannen voor windmolens meer rekening houden met het maatschappelijk belang. ,,Nu wordt er te zwaar ingezet op economische belangen en rendement. Zorgen en bezwaren van omwonenden van windmolenparken worden te gemakkelijk aan de kant geschoven.” 

Dat stelt Rob Rietveld van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW) naar aanleiding van de bezwaren tegen de vier geplande windmolens aan de rand van het Bossche kerkdorp Engelen.

Rietveld ziet op steeds meer plekken in Nederland dat plannen voor windturbines stuiten op bezwaren van omwonenden. Dat zal de komende jaren alleen maar toenemen. Alleen al in Noord-Brabant moeten er de komende jaren zo’n 160 windmolens verrijzen. De geplande molens in gebied Rietvelden/Treurenburg zijn voor Den Bosch een eerste belangrijke stap. Tilburg heeft plannen voor zo’n negen turbines, Oss zes tot negen, Waalwijk veertien en Veghel een nog onbekend aantal langs de A50.

Bezwaar
De plannen van het Bossche gemeentebestuur stuiten meteen op verzet vanuit Engelen en de Bossche wijk De Kruiskamp. Een actiecomité en 1.300 bezwaarmakers zijn zwaar gefrustreerd omdat ze nauwelijks gehoor vinden voor hun zorgen en bange vermoedens over de gevolgen voor hun gezondheid van, bijvoorbeeld, laagfrequent geluid en de slagschaduw die de turbines voortbrengen. 

Die bezorgdheid van bewoners is ook gebundeld in Platform Engelen, dat zich sinds kort inspant voor een referendum over windturbines. Het besluit voor de Bossche windturbines komt aan de orde in de gemeenteraadsvergadering van 9 mei.  Het actiecomité zet in op uitstel van besluitvorming. De raad zou volgens de omwonenden moeten wachten op de nieuwe richtlijnen rond windturbines van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die komend najaar worden verwacht.

In het Brabants Dagblad van zaterdag 6 mei een uitgebreid verhaal over de bouw van windturbines.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement