Bram Roovers SP (links) en Mikhael Hack VVD willen de gemeenteraad in.
Volledig scherm
Bram Roovers SP (links) en Mikhael Hack VVD willen de gemeenteraad in. © Roel van der Aa

Jonge Bossche honden (18) van SP en VVD vrezen voor 'rommeltje in Bossche politiek'

DEN BOSCH - Bram Roovers (SP) en Mikhael Hack (VVD) willen de gemeenteraad in. De jonkies (18) weten drommels goed wat ze willen, voor Den Bosch en voor zichzelf. Ze vrezen 'een rommeltje' in de Bossche politiek.

Twee 18-jarige Bossche jongens: de een is kandidaat-raadslid voor de VVD, de ander voor de Socialistische Partij. Toch zijn er meer overeenkomsten tussen de liberale Mikhael Hack en de socialistische Bram Roovers dan alleen hun leeftijd. Hack staat op de vierde plaats bij de VVD, Roovers neemt dezelfde positie bij de SP in. Beide vaders werken als journalist bij het Brabants Dagblad en allebei zijn ze op 15-jarige leeftijd in politiek geïnteresseerd geraakt. Ze kwamen elkaar zo'n drie jaar geleden voor het eerst tegen, bij het naspelen van het Europese parlement. De jochies zaten in dezelfde Europese commissie. Hack, lachend: "We hebben goed samengewerkt toen." Van de zijde van Roovers volgt geen ontkenning.

Hoe raak je als 15-jarige in godsnaam in politiek geïnteresseerd?

Hack: "Ik vind het politieke spel interessant. Debatten kijken, ook al snapte ik lang niet alles, de woordenstrijd. Op mijn vijftiende begon ik de vraag te stellen wat ik eigenlijk zelf vind. En ontdekte ik dat ik als liberaal in het leven sta. Deels door de invloed van thuis. Ik had het niet makkelijk, moest veel zelfstandig doen en snel verantwoordelijkheid nemen."

Roovers: "Ik kom uit een links nest, niet per se SP, maar heb het sociale wel van allebei mijn ouders. Op mijn vijftiende werd ik lid van de jongerenafdeling ROOD, een jaar later van de SP. De eerste keren in de wijken maakte indruk. De contacten, de verhalen. Daar is het ontstaan."

Waarom heb jij niet voor de VVD gekozen, Bram Roovers?

Roovers: "Ik ben niet in een rechtse omgeving opgevoed. En ik ben er stellig van overtuigd dat een stelsel aan zekerheden gegarandeerd moet zijn. Dat mensen het goed hebben, moet niet van werk afhangen. Ik voel me meer thuis bij de SP."

Bram Roovers.
Volledig scherm
Bram Roovers. © Roel van der Aa

Waarom heb jij niet voor de SP gekozen, Mikhael Hack?

Hack: "Niemand betwist een zeker minimum, maar in grote lijnen komt het erop neer dat je als individu keuzes maakt. Zelfredzaamheid en verantwoordelijkheid zijn daarbij van belang. Op jezelf vertrouwen, dat sluit beter aan bij mij en de VVD."

Mikhael Hack
Volledig scherm
Mikhael Hack © Roel van der Aa

Hoe kijk je tegen de Bossche politiek aan?

Quote

Ik hoop sowieso dat een volgende coalitie net wat minder aandacht heeft voor prestigeob­jec­ten als het theater en het erfgoed

Bram Roovers (SP)

Hack: "Het is 'n rommeltje met al die lokale partijen. Het is goed dat een aantal landelijke partijen hun verantwoordelijkheid kunnen dragen." Roovers: "De versplintering wordt groot en dat maakt het vormen van een coalitie lastig. Ik hoop sowieso dat een volgende coalitie net wat minder aandacht heeft voor prestigeobjecten als het theater en het erfgoed en meer voor de sociale zekerheid en de jongerencultuur." Hack: "Het karakter van Den Bosch wordt voor een groot deel bepaald door de historie van de stad. Dat maakt Den Bosch aantrekkelijk voor toeristen en bedrijven. Het is goed om aan historie en erfgoed geld te besteden, dat zorgt voor een toegevoegde waarde."

Jongerencultuur dan, die heeft Den Bosch niet. Toch?

Quote

Over tien jaar ben ik fractie­voor­zit­ter van de VVD in de Tweede Kamer, zo ambitieus ben ik wel

Mikhael Hack

Hack: "Ik denk dat Bram en ik elkaar hierin wel vinden. We moeten Den Bosch fris en dynamisch houden door jongeren een warm welkom te geven. Niet alleen door de introductie van de hogescholen. En er moeten meer goedkope stadswoningen komen." Roovers: "Er moet flink meer bijgebouwd worden, niet alleen door corporaties, ook door de gemeente. Jongeren in de Zuiderschans moesten er plotseling uit: juridisch kan dat, maar de rechten van de huurders worden misbruikt. En we moeten niet stoppen met investeren in theater en musea, maar geef subsidies zoals aan het World Skate Center. De overheid heeft de taak om activiteiten voor jongeren te garanderen."

Hoeveel zetels gaan de VVD en SP bij de verkiezingen behalen?

Roovers: "Wij hebben er nu drie. Ik hoop op vier, maar ik denk drie. Dat heeft vooral ook te maken met de vele partijen die gaan meedoen. De VVD houdt vijf zetels; die partij heeft een sterke achterban in Den Bosch."

Hack: "Zeven zetels voor de VVD; wij hebben potentie in Den Bosch, punt. De SP geef ik het voordeel van de twijfel: drie of vier zetels. Een redelijk stabiele partij in Den Bosch."

Waar staan jullie over tien jaar?

Hack: "Dan ben ik fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer, zo ambitieus ben ik wel. En o ja, Klaas Dijkhoff is dan al premier."

Roovers: "Dan sta ik misschien voor de klas, maar ik heb nog geen beroep voor ogen. Ik weet niet of ik dan nog in de politiek zit, ik zie het wel."

Bram Roovers en Mikhael Hack: "We moeten Den Bosch fris en dynamisch houden."
Volledig scherm
Bram Roovers en Mikhael Hack: "We moeten Den Bosch fris en dynamisch houden." © Roel van der Aa
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement